Kallrökt lax

koket.se
Citron- och dillgravad lax
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Kallrökt lax

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

4 ingredienser

45 m + tid i kyl

Midsommar, student eller sommarfest på gång? En god kallrökt lax är alltid populärt!

Se Gert Klötzke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12
  • 500 g lax (laxloin, tjockaste ryggbiten)
  • 9,5 dl vatten
  • 50 g salt
  • 3 dl alspån

Gör så här

Dag 1

  1. Putsa laxen fri från skinn och ben.
  2. Koka upp vatten och salt och låt kallna.
  3. Häll saltlagen över laxen och låt stå över natten i kylen.

Dag 2

  1. Ta upp laxen och torka den torr i en handduk.
  2. Lägg ut dubbla ark av plastfolie på en bänk. Forma laxen till en rulle i plasten och knyt ändarna. Lägg laxen i frysen och frys rullen helt igenom.
  3. Sätt ugnen på 40 grader.
  4. Ta fram laxen ur frysen och ta av plasten.
  5. Rök laxen med alspån i röklåda 3–5 minuter. Det är viktigt att laxen röks fryst.
  6. Ta upp laxen. Rulla in den på nytt i plastfolie och tillaga den i ugn med ånga (eller i vattenbad) ca 30 minuter tills den har 32 grader i innertemperatur.
  7. Kyl laxen igen.
  8. Skär laxen i tunna skivor vid servering.