Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Kyl lagen sedan.
Koka rödbetorna och skala dem när de fortfarande är varma. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem varma i den kalla ättikslagen. Låt stå kallt fram till servering.
Kalops
Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det karamellisera.
Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset. Fortsätt med vin och buljong.
Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i en stekpanna med smör i omgångar.
Tillsätt köttet i såsen, koka upp och tillsätt kryddpeppar, lagerblad och vitpeppar. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
Ta upp köttet och grönsakerna. Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen.
Mormorskokta morötter
Koka sönder morötter och lök i saltat vatten. Gaffla med smör och smaka av med salt.