Kålpudding

Stefan Karlsson

Kålpudding

13 ingredienser

50 min

Kålpudding på fläskfärs är svensk husmanskost i bästa form. Servera med lingon.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 vitkål
  • 500 g fläskfärs
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk flytande kalvbuljong
  • 0,5 dl vatten, kallt
  • 0,5 gul lök
  • 3 msk ströbröd
  • 1 msk soja
  • 1 msk sirap
  • malen kryddpeppar
  • salt
  • peppar
  • smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär bort roten på vitkålen skär ner huvudet i små tärningar.
  3. Lägg en klick smör i en panna och fräs kålen. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt en skvätt sirap men se upp så det inte bränner.
  4. Lägg färs i en bunke och rör ihop med soja, grädde, buljong, sirap och kryddpeppar.
  5. Skala och riv löken fint, tillsätt den, ströbröd och kallt vatten. Jobba ihop färsen och krydda med salt och peppar.
  6. Rör ned en tredjedel av den varma kålen från pannan i färsen och varva sen färs och resten av kålen i en ugnsform. Toppa med kål.
  7. Sätt in formen med kålpudding i ugnen 20 - 25 minuter.
  8. Servera kålpuddingen med lingon.