Kålpudding med gräddsky och lingon

POPULÄRT
koket.se
Kålpudding med gräddsky och lingon
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Kålpudding med gräddsky och lingon

21 ingredienser

1 h 30 min

En älskad klassiker i Stefan Ekengrens version med gräddsky gjord på buljongen från kålpuddingen, rårörda lingon och kokt potatis. Oemotståndligt gott!

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner

Kålpudding

  • 500 g blandfärs
  • 0,5 dl grötris
  • 2 dl mjölk (till riskoket)
  • ca 900 vitkål
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 dl ljus sirap, till färsen
  • 0,5 dl ljus sirap, till kålstekningen
  • 3 dl kalvbuljong (ej koncentrerad)
  • smör, till stekning

Gräddsky

  • buljong från kålpuddingen
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm kinesisk soja
  • majsstärkelse, för redning
  • 0,5 citron, saften pressad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Rårörda lingon

  • 2 dl frysta lingon
  • 1 dl strösocker

Till servering

  • 900 g potatis, kokt

Gör så här

  1. Rör ihop lingon och socker, låt stå i rumstemperatur fram till servering
  2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna och kallna.
  3. Strimla kålen. Stek den i smör tills den mjuknar och har fått lite färg. Tillsätt sirap och stek ytterligare några minuter tills kålen fått färg och är glansig. Ha koll då sirap lätt kan bränna. Smaka av med salt och låt svalna helt.
  4. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör. Låt svalna helt.
  5. Koka löken mjuk i smöret, låt kallna helt.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Blanda färs, salt, peppar och mjölk. Tillsätt ris, lök, ägg och sirap. Rör tills färsen går ihop.
  8. Blanda ordentligt och gör ett stekprov om ni önskar. Tillsätt eventuellt mer sirap, salt och peppar.
  9. Bottna en ugnsform med hälften av kålen. Bred ut färsen över kålen och avsluta med resten av kålen.
  10. Värm kalvbuljongen och skeda den över kålpuddingen.
  11. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter.
  12. Häll av den goda buljongen som bildats runt puddingen i en kastrull. Koka ner den något och tillsätt grädden. Smaka eventuellt av med citron, salt och ytterligare sirap, lite kinesisk soja för färg och majsstärkelse så den tjocknar.
  13. Servera kålpuddingen med gräddsky, rårörda lingon och kokt potatis.