Kålpudding med kokt potatis och rårörda lingon

Kålpudding med kokt potatis och rårörda lingon
Foto: Fredrik Nylén
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Kålpudding med kokt potatis och rårörda lingon

22 ingredienser

1 h

Kålpudding med kokt potatis och rårörda lingon är en klassisk svensk husmanskost som bjuder på rustika smaker.

Fredriks middagstips: mat man blir glad av!
Fredriks middagstips man blir glad av

Fredriks middagstips: mat man blir glad av!

Receptet kommer ur Fredriks bok "Fredriks middagstips: mat man blir glad av"

Läs mer

Ingredienser

portioner

Kålpudding

  • 1 kg vitkål
  • 25 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl havregryn
  • 1 gul lök
  • 500 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Brunsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk kalvfond
  • 2 tsk kinesisk soja
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • kokt potatis
  • rårörda lingon

Gör så här

Kålpudding

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort stocken på vitkålen och strimla kålen ganska fint.
  3. Fräs kålen i en gryta med smöret i ca 10 minuter tills kålen nästan är helt mjuk. Krydda med salt, peppar och sirap.
  4. Blanda grädde och havregryn i en bunke och låt stå i 5 minuter.
  5. Skala och finhacka löken och blanda ner bitarna i bunken tillsammans med färs, ägg, salt och peppar.
  6. Lägg hälften av kålen i en ugnsform, fördela färsen ovanpå och täck färsen med resten av kålen.
  7. Tillaga mitt i ugnen i 40 minuter.

Brunsås

  1. Smält smöret till såsen i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa till en klumpfri smet.
  2. Tillsätt vattnet under vispning och sedan grädde, kalvfond och soja.
  3. Låt såsen sjuda i 2–3 minuter och smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera kålpuddingen med brunsåsen, kokt potatis och rårörda lingon.