Kålsallad med sesamräkor

Kålsallad med sesamräkor PB
Foto: Pelle Bergström

Kålsallad med sesamräkor

Av: Victoria Nordström, Pelle Bergström

Från: Nyhetsmorgon

24 ingredienser

30 m

"En explosion av färger och smaker. Den här krispiga och smakrika sallad är supergod som den är, men även ett perfekt tillbehör till grillat kött, kyckling, fisk eller med sesamräkor. Det är lite pill med alla ingredienserna till dressingen, därför gör jag alltid dubbel sats och sparar i kylen för att snabbt kunna pimpa lunchsalladen. Matvetet går givetvis att byta ut mot andra gryn, rött eller svart ris eller varför inte glasnudlar." /Victoria Nordström

Ingredienser

portioner

Dressing

  • 1 citrongräs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 chilifrukt
  • 8 färska myntablad
  • 1 limefrukt, saft och zest
  • 3 msk sesamolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 msk soja
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk strösocker (eller honung)
  • ca 0,5 krm salt

Sallad

  • 3 dl matvete
  • ca 240 g skalade räkor (avrunnen vikt)
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 150 g rödkål
  • 2 morötter [ca 200 g]
  • 8 rädisor
  • 3 salladslökar
  • 150 g grönkål
  • 1 msk olja
  • salt
  • 1 knippe thaibasilika
  • 1 knippe mynta (lägg undan 8 blad till dressingen)

Gör så här

Dressing

  1. Skala bort de yttre torra bladen från citrongräset. Banka sedan hårt med baksidan av en kniv för att få fram smaken och aromerna. Använd bara den nedre, vita delen av gräset och strimla den tunt. Den övre, lite träigare delen, kan du frysa in och använda i exempelvis en soppa.
  2. Skala vitlöksklyftan och finhacka den.
  3. Skiva även chilin tunt och strimla myntabladen.
  4. Blanda alla ingredienser till dressingen och rör tills sockret har lösts upp. Låt stå så att smakerna sätter sig.

Sallad

  1. Koka matvetet enligt anvisning på paketet. Låt det rinna av och ställ åt sidan.
  2. Häll av eventuell lag från räkorna och låt dem rinna av på papper.
  3. Blanda räkorna med sesamolja och sesamfrön i en skål. Låt stå.
  4. Strimla rödkålen tunt.
  5. Skala morötterna och strimla som långa tändstickor.
  6. Skiva rädisorna tunt samt skala och strimla salladslöken.
  7. Lägg gärna rödkål, morötter och rädisor i isvatten en kvart så de blir riktigt krispiga. Häll sedan av vattnet och låt rotfrukterna torka på en handduk.
  8. Skär bort den grövsta stjälken från grönkålen och skär bladen i ca 1 cm breda strimlor. Strimla stjälken tunt.
  9. Massera sedan grönkålen med olja och knappt 0,5 tsk salt.
  10. Plocka thaibasilikan och myntabladen.
  11. Blanda ihop alla ingredienser till salladen på ett fat och häll dressingen över. Blanda så att dressingen täcker allt.
  12. Servera med sesamräkorna.