Kalv donburi med kanel och ingefära

Kalv donburi med kanel och ingefära
Foto: TV4
Frida Ronge
Frida Ronge

Kalv donburi med kanel och ingefära

26 ingredienser

2,5 h

Kryddigt och mustigt långkok på kalv serverad med japanskt ris och grönsaker.

Ingredienser

portioner
  • 500 g kalvhögrev (eller kalvlägg)
  • 1 l vatten
  • 50 g ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • 4 msk soja
  • 1 morot
  • 1 tsk malen kanel (eller 1 kanelstång)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk salt
  • peppar
  • majsstärkelse, att reda av med

ris

  • 4 dl japanskt ris, rundkornigt
  • 6 dl vatten

Grönsaker

  • 0,5 förp gröna linser, färdigkokta
  • 1 förp vita bönor, färdigkokta
  • 2 tomater
  • 1 gul lök
  • 10 g ingefära
  • 200 g smör
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 0,5 dl vitt vin
  • olja, till stekning
  • 0,25 rött spetskålshuvud
  • 2 msk sesamfrön
  • shisoblad (eller koriander)

Gör så här

  1. Skär högreven i tre stora bitar. Skala ingefäran och skär i 1 cm tjocka skivor. Skala gul lök och morot, skär i grövre grytbitar.
  2. Fräs köttet i en mellanstor kastrull, addera grönsaker, kryddor, pressad vitlök, soja och vatten. Koka på svag värme i 1,5-2 timmar. Köttet ska vara mört nog att dra isär, likaså om du använder kalvägg. Lyft ur köttet och låt svalna, plocka ner köttet.
  3. Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen, reducera vätskan till hälften. Red av vätskan med majsstärkelse, lägg sedan i köttet igen. Smaka av och addera eventuellt mer kryddor som t ex ingefära och kanel.
  4. Skölj riset tre gånger tills vattnet är relativt klart, sila och häll i vatten. Starta riset i riskokaren. Eller mät upp i kastrull, koka 1-2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda på lägsta värme i 10-15 minuter under lock. Ta av från plattan och låt stå i 10 minuter.
  5. Skala och skär gul lök i skivor, riv ingefära. Fräs i en kastrull med olja. Häll i vinet och låt det koka upp. Addera kycklingbuljong och smör. Låt vätskan koka några minuter. Addera bönor, linser och tomater. Smaka upp med salt.
  6. Strimla spetskålen eller hyvla på mandolin så tunt som möjligt.

Servering

  1. Lägg en portion ris i en skål, lägg upp bön- och tomatblandningen på riset. Lägg på köttet och såsen. Lägg på den hyvlade spetskålen. Avsluta eventuellt med rostade sesamfrön samt shiso eller koriander.