Kalvfilé med blomkålspuré

Kalvfilé med blomkålspuré
Foto: Tv4

Kalvfilé med blomkålspuré

25 ingredienser

1 h 20 m

Kalvfilé med blomkålspuré är en elegant och smakrik rätt. Rätten är både lätt och lyxig, och passar perfekt till festliga tillfällen eller när du vill lyxa till vardagen med en god men enkel middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kalvsfilé

  • ca 1 kg kalvfilé
  • 2 msk smör
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar

Taleggioostsås

  • 100 g taleggioost
  • 50 g ädelost
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • vitpeppar
  • salt

Blomkålspuré

  • 1 blomkål [ca 500 g]
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 150 g färskost
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 tsk tryffelolja
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar

Sidosallad

  • 10 sparrisknoppar (grön sparris)
  • 6 physalis
  • 5 gula körsbärstomater
  • 100 g sockerärtor (färska)
  • 0,25 rödlök
  • 0,5 krm röd chilifrukt
  • olivolja

Gör så här

Kalvsfilé

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bryn köttet i en gjutjärnspanna runt om i 2 minuter.
  3. Lägg över köttet i en ugnsform om inte en ugnsfast stekpanna används.
  4. Stick därefter in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
  5. Ställ in stekpannan/ugnsformen i ugnen och ugnsstek tills temperaturen når mellan 50–60 grader. Temperaturen beror på hur du vill att köttet skall serveras.
  6. Ta ut och linda köttet i folie, låt vila i 20–30 minuter.
  7. När köttet har vilat klart så skär upp det i 2 cm tjocka skivor.

Taleggioostsås

  1. Ta bort kanterna från taleggioosten och dela ädelosten i mindre bitar.
  2. Ta fram en kastrull och blanda all ost, grädde och mjölk. Låt det koka ihop till en jämn sås.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar.

Blomkålspuré

  1. Skär blomkålen i bitar och koka i saltat vatten ca 25 minuter.
  2. Häll av vattnet och tillsätt grädde, smör samt färskost och vispa med en elvisp till en jämn puré.
  3. Häll i citronsaften och tryffeloljan medan du vispar.
  4. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Lägg över purén i en skål vid servering och strö över persilja.

Sidosallad

  1. Ta av sparrisknopparna.
  2. Ta bort bladen från physalisen och dela dem samt cocktailtomaterna i halvor.
  3. Finhacka sockerärtorna och rödlöken.
  4. Bland allt i en skål.
  5. Hacka slutligen chilin väldigt fint.
  6. Blanda chilin med olivoljan. Häll blandningen över salladen och rör om.

Servering

  1. Häll taleggioostsås på tallriken i en cirkel och lägg kalvskivorna snyggt ovanpå såsen.
  2. Lägg därefter lite av salladen på tallriken.
  3. Blomkålspurén serveras vid sidan av i en skål.