Kalvfilé med krämig polenta, rostad blomkål och salsicciasky

Kalvfilé med krämig polenta, rostad blomkål och salsicciasky
Foto: TV4
Emanuela Gjinesha
Karin Lilliehöök SMK 2025
Emanuela Gjinesha
Karin Lilliehöök SMK 2025

Kalvfilé med krämig polenta, rostad blomkål och salsicciasky

Av: Emanuela Gjinesh, Karin Lilliehöök

Från: Sveriges mästerkock

27 ingredienser

1 h

En vinnande och lyxig middag med krämig polenta, perfekt stekt kalvfilé, rostade buketter av blomkål och en tomatig sky med salsiccia.

Ingredienser

portioner

Kalvfilé

  • 600 g kalvfilé
  • 1 tsk havssalt
  • 2 krm svartpeppar, nymalen
  • 1 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar färsk timjan

Polenta

  • 1,5 dl polenta
  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1,5 dl parmesanost, finriven
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Blomkål

  • 0,5 blomkål
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Salsicciasky

  • 50 g smör
  • sky från kalvfilén
  • 100 g färsk salsicciakorv
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 g körsbärstomater (gärna på kvist)
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

Blomkål

  1. Sätt ugnen på 245 grader. Bryt blomkålen i små buketter, lägg på en plåt och blanda med olja, salt och svartpeppar. Rosta i ugnen i cirka 15 minuter, tills blomkålen fått fin färg.

Kalvfilé

  1. Sänk temperaturen i ugnen till 125 grader. Salta och peppra kalvköttet minst 10 minuter innan du steker det. Stek sedan i olivolja på hög värme tills köttet är brynt runtom. Sänk värmen och tillsätt smör, timjan och krossade vitlöksklyftor, ös köttet väl. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga i cirka 20 minuter, tills innertemperaturen är 56 grader. Spara stekskyn och låt köttet vila.

Polenta

  1. Koka upp vatten, grädde och fond i en kastrull – var försiktig så att det inte kokar över. Vispa i polentan. Koka upp igen och låt sjuda i cirka 15 minuter under omrörning. När polentan är färdigkokt, dvs. len i konsistensen, tillsätt parmesan. Smaka av med citronskal, citronsaft, salt och nymalen svartpeppar.

Salsicciasky

  1. Bryn smöret i en stekpanna och tillsätt salsiccia. Låt en riven vitlöksklyfta steka med tills det doftar och salsiccian fått fin färg. Tillsätt balsamvinäger och låt steka en kort stund innan du häller i stekskyn och halverade körsbärstomater. Mosa tomaterna lätt när de börjar bli mjuka och låt puttra på svag värme i några minuter för att frigöra alla smaker.

Servering

  1. Värm tallrikarna på eftervärmen i ugnen.
  2. Lägg upp polenta i mitten av tallrikarna. Skär köttet i cirka 2 cm breda skivor och lägg 2–3 skivor ovanpå polentan. Salta och peppra snittytan. Lägg blomkål runt polentan och toppa köttet med salsicciasky. Garnera med timjan.