1 röd chilifrukt, finhackad (liten, justera mängden efter önskad hetta)
2 dl mandarinjuice, färskpressad (ca 2-3 mandariner)
1 limefrukt, saften
1 dl fisksås
1 dl kycklingbuljong (eller skaldjursbuljong)
1 msk strösocker
2 msk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
ca 1 dl krondill, grovhackad
salt
Servering
klyfta mandarin (från 1-2 färska mandariner)
krondill
röd chilifrukt, fint skivad (för extra färg och hetta)
limeklyfta
Gör så här
Skaldjur
Kontrollera kammusslorna och räkorna, skär dem i tunna skivor eller halvera dem om de är stora.
Lägg skaldjuren i en skål och ställ in i kylen tills resten av rätten är klar.
Chilibuljong
Värm en torr stekpanna på hög värme och rosta den hela habanerochilin tills den är svart och bränd på ytan. Detta ger en rökig smak till buljongen.
När chilin är bränd så ta av den från värmen och finhacka den (ta bort fröna om du vill ha mindre hetta).
Värm upp lite olja på medelhög värme i en kastrull och tillsätt schalottenlök, vitlök och den hackade chilin (habanero och röd chili). Fräs tills löken är mjuk och doftande.
Tillsätt mandarinsaft, limejuice, fisksås, kycklingbuljong, socker och risvinäger. Låt buljongen koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och justera sötma och syra om det behövs.
Tillsätt den hackade krondillen i slutet för att bevara dess fräschör.
Servering
Lägg de tunnt skivade kammusslorna och räkorna i en grund skål eller på ett serveringsfat.
Häll den varma (men inte kokheta) chilibuljongen över skaldjuren. Den milda värmen från buljongen kommer att lätt tillaga skaldjuren utan att de förlorar sin råa, fräscha karaktär.
Garnera med färska mandarinklyftor, mer hackad krondill och eventuellt lite extra finhackad chili för färg.