Kanelbakat päron med karamellsås och kryddglass

Kanelbakat päron med karamellsås och kryddglass

Kanelbakat päron med karamellsås och kryddglass

Av: Malin Nilsson -Eriksberg Hotel & Nature Reserve

Från: Fiskedestination

24 ingredienser

2 h

En riktigt lyxig efterrätt med päron, karamellsås och kryddig glass. En perfekt kombination av kallt, varmt, sött, segt och krämigt.

Ingredienser

portioner

Kryddglass

  • 3 dl grädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 5 g ingefära
  • 5 g stjärnanis
  • 5 g muskot
  • 5 g kardemumma
  • 5 g fänkålsfrö
  • 5 g långpeppar
  • 5 g hel kummin
  • 5 g malen kanel
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker

Kanelbakat päron

  • 4 päron, stora och fasta
  • 1 dl malen kanel
  • 1 dl strösocker

Karamellsås

  • 200 g strösocker
  • 100 g smör
  • 100 g päronjuice
  • 100 ml grädde

Vaniljmascarpone

  • 1 vaniljstång
  • 250 g mascarpone
  • 30 g florsocker

Nötcrunch

  • 150 g nötter, valfria
  • 1 msk florsocker

Gör så här

Kryddglass

  1. Häll grädde, mjölk och kryddor i en kastrull. Låt blandningen koka upp och ställ den sedan åt sidan för att svalna.
  2. Vispa äggulor och socker ljust och fluffigt.
  3. Sila den svala gräddmjölken.
  4. Ta fram en ren kastrull och häll i gräddmjölken och äggulevispet. Låt sjuda på spisen till 84 grader. Rör i smeten så att det inte bränner fast i botten. Det får absolut inte koka!
  5. När smeten tjocknat häller du upp den i bunke och låter svalna. När smeten är kall är den klar att köra i glassmaskin.

Kanelbakat päron

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Blanda kanel och socker. Skala päronen och doppa dem sedan i sockerblandnigen så det täcker.
  3. Ställ päronen på en plåt och sätt in i ugnen. Baka päronen i ca 30 minuter tills de är mjuka. Tiden kan variera beroende på storleken på päronen.

Karamellsås

  1. Smält sockret och koka tills det är bärnstensfärgat eller 170 grader. Tillsätt smöret och koka tills såsen är slät. Ta av från värmen.
  2. Tillsätt päronjuice och grädde i karamellsåsen och blanda noga.

Vaniljmascarpone

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Lägg mascarpone i en skål, tillsätt florsocker och vaniljfrön. Blanda sedan samman till en slät smet.

Nötcrunch

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Torrosta nötterna i ugnen i ca. 5-8 minuter. Låt nötterna sedan svalna.
  3. Hacka de svala nötterna grovt, eller kör snabbt i matberedare, och tillsätt därefter florsocker.

Servering

  1. Lägg en matsked nötcrunch på tallriken. Doppa päronet i karamellsåsen och lägg päronet på nötcrunchet.
  2. Lägg en liten hög nötcrunch vid sidan av päronet. Forma ett ägg av vaniljmascarpone och lägg vid sidan av nötterna.
  3. Forma kulor av glassen och lägg ovanpå högen av nötcrunch. Klart att avnjutas!