Häll grädde, mjölk och kryddor i en kastrull. Låt blandningen koka upp och ställ den sedan åt sidan för att svalna.
Vispa äggulor och socker ljust och fluffigt.
Sila den svala gräddmjölken.
Ta fram en ren kastrull och häll i gräddmjölken och äggulevispet. Låt sjuda på spisen till 84 grader. Rör i smeten så att det inte bränner fast i botten. Det får absolut inte koka!
När smeten tjocknat häller du upp den i bunke och låter svalna. När smeten är kall är den klar att köra i glassmaskin.
Kanelbakat päron
Sätt ugnen på 160 grader.
Blanda kanel och socker. Skala päronen och doppa dem sedan i sockerblandnigen så det täcker.
Ställ päronen på en plåt och sätt in i ugnen. Baka päronen i ca 30 minuter tills de är mjuka. Tiden kan variera beroende på storleken på päronen.
Karamellsås
Smält sockret och koka tills det är bärnstensfärgat eller 170 grader. Tillsätt smöret och koka tills såsen är slät. Ta av från värmen.
Tillsätt päronjuice och grädde i karamellsåsen och blanda noga.
Vaniljmascarpone
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg mascarpone i en skål, tillsätt florsocker och vaniljfrön. Blanda sedan samman till en slät smet.
Nötcrunch
Sätt ugnen på 175 grader.
Torrosta nötterna i ugnen i ca. 5-8 minuter. Låt nötterna sedan svalna.
Hacka de svala nötterna grovt, eller kör snabbt i matberedare, och tillsätt därefter florsocker.
Servering
Lägg en matsked nötcrunch på tallriken. Doppa päronet i karamellsåsen och lägg päronet på nötcrunchet.
Lägg en liten hög nötcrunch vid sidan av päronet. Forma ett ägg av vaniljmascarpone och lägg vid sidan av nötterna.
Forma kulor av glassen och lägg ovanpå högen av nötcrunch. Klart att avnjutas!