Kanel- och fikonbakad lammstek

Kanel- och fikonbakad lammstek
Foto: Fredrik Persson

Kanel- och fikonbakad lammstek

Av: Nors gård

16 ingredienser

4 h

Kaneldoftande lammstek med ben tillagas i ugn och serveras med rostade rotfrukter.

Tips: Koka ihop köttspadet i plåten med lite vin och grädde till en skysås.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 lammstek med ben
  • 2-3 msk olivolja
  • 2 msk flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 5-6 bitar kanelstång
  • 1 dl fikonmarmelad
  • 1 dl äppeljuice

rostade rotfrukter

  • 200 g palsternacka, skrubbade och halverade
  • 200 g morot, skalade och bitar
  • 200 g persiljerot, skrubbade och halverade
  • 200 g gulbeta, skrubbade och klyftade
  • 2-3 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 2-3 blad grönkål, friterade
  • 2-3 äpple, halverade och stekta

Gör så här

Lammstek

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gnid in lammsteken med olja och strö på rikligt med salt och peppar.
  3. Stick 5-6 ”hål” i steken med en skalkniv och stoppa in kanelstängerna så de sitter kvar.
  4. Lägg steken på ett galler och en plåt under med vatten och sätt in i ugn i 10 minuter, sänk sedan värmen till 125 grader och ugnsbaka steken i 2,5-3 timmar, känn efter med en gaffel, när köttet börjar kännas mört är den redo. Eller använd stektermometer. Vid innertemperatur 60-70 grader är lammsteken klar.
  5. När ca 15 minuter återstår, mixa ihop marmelad med äpplejuice och pensla på steken. Ta ut och låt den vila i 10-15 minuter i smörpapper, skär sen i önskad tjocklek och servera.

Rotfrukter

  1. Blanda rotfrukterna med olja, krydda med salt och peppar. Lägg ut på en ugnsfast plåt/form.
  2. Sätt in i ugnen på 225 grader och rosta i 25-35 minuter. När de börjar få fin färg och känns klara, ta ut och servera med friterad grönkål och stekta äppelhalvor tillsammans till lammsteken.