Gnid in lammsteken med olja och strö på rikligt med salt och peppar.
Stick 5-6 ”hål” i steken med en skalkniv och stoppa in kanelstängerna så de sitter kvar.
Lägg steken på ett galler och en plåt under med vatten och sätt in i ugn i 10 minuter, sänk sedan värmen till 125 grader och ugnsbaka steken i 2,5-3 timmar, känn efter med en gaffel, när köttet börjar kännas mört är den redo. Eller använd stektermometer. Vid innertemperatur 60-70 grader är lammsteken klar.
När ca 15 minuter återstår, mixa ihop marmelad med äpplejuice och pensla på steken. Ta ut och låt den vila i 10-15 minuter i smörpapper, skär sen i önskad tjocklek och servera.
Rotfrukter
Blanda rotfrukterna med olja, krydda med salt och peppar. Lägg ut på en ugnsfast plåt/form.
Sätt in i ugnen på 225 grader och rosta i 25-35 minuter. När de börjar få fin färg och känns klara, ta ut och servera med friterad grönkål och stekta äppelhalvor tillsammans till lammsteken.