Kanelbullesockerkaka med brynt smör

Kanelbullesockerkaka med brynt smör ny
Foto: Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Kanelbullesockerkaka med brynt smör

12 ingredienser

1 h

Gör sockerkakan extra lyxig med kanelfyllning och brynt smör. Det kan bli en riktig succé!

Ingredienser

portioner styck

Sockerkaka

  • 150 g smör
  • 4 ägg
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 krm salt
  • 1 dl yoghurt (gärna hög fetthalt)

Kanelblandning

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker (mjukt)
  • 3 tsk malen kanel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader över- och under värme.
  2. Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5-2 liter.

Sockerkaka

  1. Smält och bryn smöret tills det är bärnstensfärgat. Låt svalna helt.
  2. Vispa ägg och muscovadosocker riktigt luftigt med hjälp av en elvisp eller assistent.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
  4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd runt med en slickepott.
  5. Tillsätt mortlad kardemumma, salt, brynt smör och naturell yoghurt. Vänd runt med en slickepott.

Kanelblandning

  1. Blanda strösocker, farinsocker och kanel till kanelblandningen.

Sockerkaka forts.

  1. Häll en tredjedel av smeten i formen och strö över hälften av kanelblandningen.
  2. Ta en grillpinne och "swirla". Häll i ytterligare en tredjedel av smeten ovanpå, häll över sista delen av kanelblandningen och "swirla" på nytt.
  3. Toppa slutligen med det sista av smeten.
  4. Ställ in formen näst längst ner i ugnen och grädda i ca 45 minuter (känn med en sticka).
  5. Pudra över lite florsocker innan servering.