Kanelbullsflip

Kanelbullsflip

Kanelbullsflip

Av: Daniel Seehuusen

Från: Nyhetsmorgon

5 ingredienser

10 m

Bartender Daniel Seehuusen gästar Nyhetsmorgon och bjuder på en kanelbulle i flytande form, kanelbullsflip!

Ingredienser

portioner
  • 30 ml bourbon, smaksatt med brynt smör
  • 20 ml sockerlag, kanelsockerlag
  • 10 ml brödsockerlag
  • 1 ägg
  • malen kanel (till garnering)

Gör så här

Sprit med brynt smör

  1. Att smaksätta sprit med fett brukar kallas för att man "fett-tvättar" spriten. Jag använder 250gr smör till 700ml sprit. Bryn smöret _ordentligt_ låt det svalna något och häll sedan ner spriten i fettet. Låt detta stå över natten, rör/skaka gärna om blandningen. Ställ därefter in blandningen i frysen tills fettet har stelnat. Då är det lätt att lyfta bort fettlagret och separera det från spriten. Därefter filtrerar man spriten genom ett kaffefilter.

Brödsockerlag

  1. Ta en skiva vitt bröd och skär i kuber (som krutonger) och stek i smör. Fyll sedan en liten kastrull med ca 1 cm vatten (så krutongerna precis täcks). Lägg i krutongerna och låt dem sjuda i cirka 5-10 minuter.
  2. Ta bort från spisen och sila bort brödet. Koka upp vattnet och reducera tills du har cirka 100 ml kvar. Tillsätt 100 gram socker och rör tills det smält.

Sockerlag

  1. Häll upp lika delar vatten med lika delar socker i en kastrull. Rör ihop under uppvärmning tills sockret har löst upp sig. Låt svalna.

Drinken:

  1. Skaka bourbon, sockerlag och ett ägg och servera drinken i ett irishglas.
  2. Pudra med malen kanel på toppen.