Kanelrostad pumpa med svartkål, lönnsiraprostade valnötter och havtornsdressing

Kanelrostad pumpa med svartkål, lönnsiraprostade valnötter och havtornsdressing
Foto: Tv4
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Kanelrostad pumpa med svartkål, lönnsiraprostade valnötter och havtornsdressing

14 ingredienser

1 h

”Jag låter pumpan rostas länge på låg värme, då blir den alldeles söt och nästan karamelliserad på skalet. Tillsammans med andra juliga smaker är detta en bufféfavorit! Eller, serverad med en hummus och lite kokta linser en perfekt lunch- eller middagsrätt!” / Therese Elgquist

Ingredienser

portioner4 - 6 bufféportioner
  • 1 pumpa (exempelvis butternut eller Hokkaido)
  • rapsolja (till pensling)
  • malen kanel
  • flingsalt
  • 200 g svartkål, färsk
  • 0,2 rödkål

Lönnsiraprostade valnötter

  • 50 g valnötter
  • 1 msk lönnsirap
  • flingsalt

Havtornsdressing

  • 1 dl tahinipasta (ljus)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk havtorn, tinade
  • 1 msk lönnsirap
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Dela pumpan på mitten, gröp ut kärnorna och skär resten i tjocka skivor eller klyftor. Låt skalet vara kvar för ännu mer smak och textur!
  3. Lägg bitarna på en bakplåt, utan att de nuddar varandra, pensla med olja och strö över kanel och en nypa salt. Rosta mitt i ugnen i ca 35 minuter, tills pumpan blivit mjuk och skalet gyllene. Vänd runt dem efter halva tiden.
  4. Ta bort den nedersta hårda delen från svartkålen. (Tips! Spara gärna stammen och mixa ner i en smoothie - minskat matsvinn och mer näring till smoothien!) Strimla resten grovt och massera med olja och en nypa salt. Lägg in svartkålen i ugnen tillsammans med pumpan och baka i ytterligare 5-10, så att svartkålen blir lätt krispig.
  5. Hacka valnötterna grovt. Rosta i en torr, medelhet stekpanna, i ett par minuter tills nötterna fått lite färg.
  6. Häll på lönnsirapen och en nypa flingsalt. Låt lönnsirapen gå in i nötterna som då blir karamelliserade. Häll upp nötterna på en tallrik och låt svalna.
  7. Mixa ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt.
  8. Hyvla rödkålen tunt. Massera med lite olja och salt.
  9. Varva pumpa, svartkål och rödkål på ett stort fat. Strö över nötter och ringla över dressingen.