Karamelliserad banan med vispad yoghurt

Karamelliserad banan med vispad yoghurt
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Karamelliserad banan med vispad yoghurt

9 ingredienser

5 m

Här kommer en dessert som både går snabbt att tillaga, är enkel att bli förtjust i och är av det hälsosammare slaget! Varför inte överraska familjen redan ikväll med den här smarta desserten? Om du inte har kokossocker kan du använda ljust farinsocker istället. Uteslut gärna kanel och ingefära om det inte är din grej, det är jättegott både med och utan.

Receptet kommer från programmet Donal's supersnabba kök, avsnitt 1.

Ingredienser

portioner
  • 25 g sesamfrön
  • 25 g pekannötter, grovt hackade
  • 25 g sötmandel
  • 3 msk lönnsirap
  • 4 bananer, skalade och halverade på längden (små)
  • 2 msk farinsocker (ljust)
  • 1 msk smör
  • 200 g grekisk yoghurt
  • 1 vaniljstång, fröna

Gör så här

  1. Blanda sesamfrön, pekannötter och mandel i en mortel. Häll sedan ut blandningen i en stekpanna på medelhög värme och rör om tills det är rostat, det tar ca 1 minut. Tillsätt 2 msk lönnsirap och rör om för att täcka nötterna. Låt steka ytterligare 1 minut.
  2. Medan granolan rostas i pannan så vänd bananerna i sockret. Stek bananerna i en annan stekpannan tillsammans med 1 msk smör. Stek i en minut på var sida tills de är karamelliserade och gyllene.
  3. Vispa den grekiska yoghurten med den återstående matskeden lönnsirap och fröna från vaniljstången i en medelstor skål. Rör om tills det är väl blandat.
  4. Häll yoghurten i botten av en skål, toppa med två bananskivor per portion följt av granolan.