Karamelliserad chokladmousse med hasselnötter och olivolja

NYHET
koket.se
Karamelliserad chokladmousse med hasselnötter och olivolja
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Karamelliserad chokladmousse med hasselnötter och olivolja

13 ingredienser

30 min + tid i kyl

"Den här chokladmoussen har smaker av karamell och mjölkchoklad. Tillsammans med hasselnötter och olivolja blir kombinationen svårslagen. För maxad smak och lycka så satsa på en riktigt bra mjölkchoklad, gärna från Valrhona och hasselnötter från Piemonte. Du kommer att tas till nya höjder. Läs igenom receptet, mät och väg upp alla ingredienser och plocka fram redskapen som du behöver innan du börjar tillaga receptet. Då kommer det gå som en dans!" /Louise Johansson

Se Louise Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Mjölkchokladmousse

  • 1 gelatinblad
  • 0,75 dl strösocker [60 g]
  • 1 msk vatten
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 150 g mjölkchoklad (av bra kvalitet) [130 g Caramelia 36% + 20 g Caraibe 66% Valrhona]
  • 2,5 dl vispgrädde, lättvispad [225]

Kanderade hasselnötter

  • 1 dl strösocker [85 g]
  • 2,5 msk vatten
  • 1,5 dl hasselnötter, hela, skalade och rostade (gärna från Piemonte) [90 g]
  • 0,5 tsk flingsalt

Servering

  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

Mjölkchokladmousse

  1. Lägg gelatinbladet i blöt.
  2. Koka upp socker och vatten till en karamell i en rostfri (gärna tjockbottnad) kastrull på låg medelvärme. Det tar ungefär 4 minuter. Karamellen är klar när den är gyllene och det doftar lite bränd kola.
  3. Tillsätt lite av grädden i karamellen, rör om och häll i resterande grädde (häll i lite i taget för att jämna ut temperaturerna).
  4. Värm eventuellt karamellen så allt socker löses upp och rör sedan i gelatinbladet.
  5. Blanda karamellgrädden med äggulorna.
  6. Häll tillbaka smeten i kastrullen. Värm på svag medelvärme under omrörning med en slickepott tills krämen tjocknar, invänta första bubblan.
  7. Lägg en sil ovanpå bunken med choklad och och sila karamellkrämen över chokladen.
  8. Rör om tills chokladen smälter och tjocknar. Låt svalna.
  9. Vänd i en tredjedel av den vispade grädden. Vänd sedan i resterande grädde.
  10. Häll upp smeten i spritspåse eller en burk med lock och låt stå i minst 4 timmar innan servering.

Kanderade hasselnötter

  1. Koka upp socker och vatten till en karamell i en rostfri (gärna tjockbottnad) kastrull på låg medelvärme. Det tar ungefär 4 minuter. Karamellen är klar när den är gyllene och det doftar lite bränd kola.
  2. Tillsätt nötterna och vänd runt försiktigt så att nötterna täcks helt av karamellen.
  3. Häll upp på bakplåtspapper och strö över flingsalt.
  4. Försök separera nötterna så mycket som möjligt (går bra med fingrarna efter ca 2 minuter).

Servering

  1. Dela nötterna.
  2. Spritsa eller lägg lite chokladmousse i glas och gör ett hål i mitten. Fyll hålet med olivolja och lägg lite nötter runtomkring.
  3. Strö slutligen över flingsalt.