Karamelliserad lökdipp

koket.se
Karamelliserad lökdipp
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Karamelliserad lökdipp

11 ingredienser

45 m

Chips och dipp till middag, fast med hemgjorda dippar och massvis med grönsaker, det är goda grejer det!

Se Jimmy Guo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 600 g gul lök (3 stora)
  • 2 msk smör
  • 1-2 tsk sherryvinäger
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 tsk citronsaft
  • 15 g parmesanost, riven
  • gräslök
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Finhacka löken och stek sakta på medelvärme med smör och en rejäl nypa salt. Rör om då och då och låt löken bli ordentligt mjuk och söt. Det är viktigt att låta det hela få ta sin tid, ca 20–30 minuter.
  2. När löken fått fin brun färg och är riktigt söt så smaka av med lite sherryvinäger.
  3. Lägg över löken i en skål och låt svalna till rumstemperatur.
  4. Rör ihop den svala löken med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  5. Toppa med finhackad gräslök.
  6. Servera dippen med lättsaltade chips och krispiga grönsaker så som gurka, morötter, endiver, rädisor, selleri eller blomkål.