Karamelliserad lökpaj med getost

POPULÄRT
koket.se
Karamelliserad lökpaj med getost
Foto: Tv4
Jennifer Eriksson profilbild
Jennifer Eriksson profilbild

Karamelliserad lökpaj med getost

19 ingredienser

1 h

Paj är alltid trevligt att bjuda på. Den här lökpajen blir dessutom extra lyxig med en syrlig ricottakräm.

Se Jennifer Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar

Pajdeg

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 msk vatten
  • salt

Fyllning

  • 5 gula lökar
  • 50 g smör
  • 0,5 krm strösocker
  • 2 dl crème fraîche
  • 150 g färskost
  • 200 g getost
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 1 dl parmesanost
  • salt

Ricottakräm

  • 50 g ricotta
  • 1,5 dl parmesanost
  • 0,5 citron, zest
  • olivolja

Servering

  • gräslök
  • färsk timjan

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda det rumstempererade smöret med mjölet till en smulig deg.
  2. Tillsätt lite vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en springform som är ca 24 cm i diameter. Nagga i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 15 minuter på 225 grader.

Fyllning

  1. Skiva, eller mandolina, löken ganska tunt. Stek löken i 50 g smör i ca 10 minuter. Målet är att den ska bli söt och god.
  2. Tillsätt en nypa salt och socker.
  3. Häll ner löken i en skål med crème fraiche, färskost och smulad getost. Blanda i timjan, salt och peppar.
  4. Fördela blandningen i det förgräddade pajskalet och riv över ca 1 dl parmesanost.
  5. Grädda pajen i ugnen i ca 25 minuter på 225 grader.

Ricottakräm

  1. Blanda under tiden ihop ricotta med finriven parmesan, citronsaft och zest. Häll i en skvätt olivolja också.

Servering

  1. Klicka sedan ut krämen på en något avsvalnad paj. Gör en grop i varje krämklick och fyll upp med lite olivolja.
  2. Toppa pajen med finhackad gräslök och timjan.