Karamelliserade äpplen med kanelkrisp och vaniljglass

Karamelliserade äpplen med kanelkrisp och vaniljglass
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Karamelliserade äpplen med kanelkrisp och vaniljglass

15 ingredienser

Hederlig svensk äppeldessert – fast i modern tappning med sina kontrasterande smaker och konsistenser. Glassreceptet är väl värt att prova om du har en glassmaskin. I annat fall köper du en god gräddvaniljglass.

Ingredienser

portioner

äpple:

  • 8 Granny Smith äpple
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 50 g smör

Kanelkrisp:

  • 50 g smör
  • 0,5 dl socker, drygt
  • 50 g havregryn
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 2 tsk malen kanel

Vaniljglass:

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 1 gelatinblad
  • 2,5 dl grädde

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Bred ut en bit smörpapper på en skärbräda och strö på 1 msk av sockret. Lägg vaniljstången på smörpapperet, dela den på längden och skrapa utfröna i sockret. Häll vaniljsockret i en gryta och lägg även ner den urskrapade stången. Häll i mjölken, koka upp och dra av grytan från värmen. Vispa resten av sockret och äggulorna lätt. Häll den varma mjölken över äggblandningen och rör smeten homogen. Skrapa tillbaka smeten i grytan och ställ den på medelhög värme.
  2. Värm smeten försiktigt och rör kontinuerligt med en träslev. Mät temperaturen noga, smeten ska bli 85° utan att koka. Tillsätt gelatinbladet när smeten svalnat till 80°. Sila över smeten i en bunke och kyl den i isvatten. När smeten är helt kall ska grädden tillsättas. Kör glassmeten i glassmaskin till samma konsistens som mjukglass.
  3. Sätt ugnen på 200°. Skär smöret i kuber och mixa det med socker, havregryn, vetemjöl och kanel till en smuldeg. Bred ut degen på en plåt täckt med bakplåtspapper och baka mitt i ugnen till gyllenbrun färg, 7–10 minuter. Låt svalna i rumstemperatur.
  4. Skala och skär varje äpple i åtta klyftor och skär bort kärnorna. Häll sockret i en stor stekpanna och ställ den på medelhög värme. Rör så lite som möjligt i sockret medan det smälter. När det mesta har smält rör du försiktigt med en träslev. Avbryt karamelliseringen med vattnet när sockret ryker lätt och har en bärnstensbrun färg.
  5. Rör ut smöret i det kraftigt kokande sockret. Tillsätt äppelklyftorna och låt dem koka under omrörning i 5–7 minuter. Häll av äpplena på galler med en plåt under. Låt äpplena svalna och ta vara på karamellsåsen som ligger på plåten. Servera äppelklyftorna på fat med såsen, smulad kanelkrisp över och vaniljglassen till.