Kardemummabullar med blåbär och citron

koket.se
Kardemummabullar med blåbär och citron
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Kardemummabullar med blåbär och citron

18 ingredienser

Lyxigt goda och saftiga kardemummabullar som fylls med blåbärssylt, citronkräm och efter gräddning toppas med citronglasyr. En svårslagen bulle för alla bullälskare.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner

Vetedeg

  • 250 g vatten [2,5 dl]
  • 600 g vetemjöl [10 dl]
  • 90 g strösocker
  • 100 g smör, rumstemperatur
  • 10 g malen kardemumma [1 msk]
  • 30 g jäst
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 55 g ägg [1 st]

Fyllning

  • 250 g smör, rumstemperatur
  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 2 citroner, finrivet skal (ekologiska)
  • 25 g vaniljsocker [0,5 dl]
  • 25 g majsstärkelse [3 msk]

Blåbärssylt

  • 250 g frysta blåbär, tinade
  • 250 g syltsocker [3 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]

Citronglasyr

  • citronsaft (använd saft från citronen du använde till fyllningen)
  • florsocker (blanda i tills du har en fin och lagom rinnig konsistens)

Gör så här

Vetedeg

  1. Kör på låg hastighet samman alla ingredienser förutom smöret i en matberedare med krok, låt gå 5 minuter.
  2. Öka hastigheten och tillsätt lite i taget av det mjuka smöret. Kör degen ytterligare 5 minuter. Degen ska kännas elastisk, glansig och fin. Man kan göra ett glutentest genom att ta en liten bit deg och testa dra i den, går den av snabbt då kan man behöva arbeta upp mer glutenbildning i degen. När degen är klar så formar du den till en rektangel, lägg på en bricka och plasta. Låt vila i kylen 1-2 timmar.
  3. Kavla ut degen till en rektangel 2-3 mm tjock. Bred ut smörfyllningen jämnt. Rulla ihop till en rulle.
  4. Skär rullen i lagom stora bullbitar. Lägg på en plåt, låt jäsa under duk 1 timme.

Fyllning

  1. Riv skalet från 2 citroner. Blanda sedan samman det tillsammans med florsocker, smör, vaniljsocker och majsstärkelse, använd en elvisp eller en slickepott. Blanda till en slät fyllning.

Blåbärssylt

  1. Koka upp blåbär och lite vatten i 5 minuter. Tillsätt syltsocker och koka ytterligare 3-5 minuter tills sylten börjar tjockna lite. Häll i en skål och ställ in i kylen. Det går bra att köpa en fastare blåbärssylt om man inte hinner göra egen, annars rekommenderar jag att man gör den dagen innan.

Gräddning

  1. Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg. När bullarna jäst klart så gör du en liten grop med fingret i mitten av bullen, fyll hålet med blåbärssylt.
  2. Grädda bullarna mitt i ugnen i 12-14 minuter, bullarna ska få en fin gyllenbrun färg.
  3. Ta ut och låt svalna helt innan du ringlar på glasyren.

Roy tipsar! Det går bra att köpa en fastare blåbärssylt om man inte hinner göra egen, annars rekommenderar jag att man gör den dagen innan.