Kardemummacrumble med färska bär och lemon curd

POPULÄRT
Kardemummacrumble med färska bär och lemon curd
Foto: TV4
Jessie Sommaström KK 2024
Jessie Sommaström KK 2024

Kardemummacrumble med färska bär och lemon curd

16 ingredienser

30 min

En riktigt somrig dessert med smaker från citron, färska bär och kardemumma. Desserten serceras med lättvispad grädde vilket binder ihop desserten med olika konsistenser och strukturer.

Ingredienser

portioner

Kardemummacrumble

  • 0,75 dl havregryn
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,25 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 60 g smör, i kuber
  • 1 tsk kardemummakärnor

Lemon curd

  • 2 ägg
  • 100 g citronsaft (och zest från citronerna)
  • 100 g strösocker
  • 20 g smör, tärnat

Bär

  • 8 jordgubbar
  • 16 hallon
  • 20 röda vinbär
  • 1 dl vispgrädde
  • spansk körvel

Gör så här

Kardemummacrumble

  1. Mortla kardemummakärnorna och lägg tillsammans med resterande ingredienser i en skål.
  2. Arbeta med fingertopparna samman mjölblandningen och smöret till smulor.
  3. Fördela smuldegen jämnt på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min eller tills gyllene rör om efter halva tiden.

Lemon curd

  1. Tvätta citronerna och finriv skalet.
  2. Rör ihop allt utom smöret med visp för hand i en kastrull.
  3. Värm under konstant vispning tills curden börjar tjockna och första bubblan kommer.
  4. Ta curden från spisen och sila genom en finmaskig sil ner i en bunke, klicka ner smöret under omrörning. Kyl curden tills servering.

Montering

  1. Se till att ha rumstempererade bär, då smakar dom som bäst.
  2. Ansa bären och skär jordgubbarna i fyra.
  3. Lättvispa grädden och lägg i spritspåse.
  4. Lägg lemoncurden i botten på en djup tallrik eller skål och toppa med bären.
  5. Spritsa grädden längs kanten och toppa med kardemummacrumble och spansk körvel.