En riktigt somrig dessert med smaker från citron, färska bär och kardemumma. Desserten serceras med lättvispad grädde vilket binder ihop desserten med olika konsistenser och strukturer.
Ingredienser
Kardemummacrumble
0,75 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
0,25 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
60 g smör, i kuber
1 tsk kardemummakärnor
Lemon curd
2 ägg
100 g citronsaft (och zest från citronerna)
100 g strösocker
20 g smör, tärnat
Bär
8 jordgubbar
16 hallon
20 röda vinbär
1 dl vispgrädde
spansk körvel
Gör så här
Kardemummacrumble
Mortla kardemummakärnorna och lägg tillsammans med resterande ingredienser i en skål.
Arbeta med fingertopparna samman mjölblandningen och smöret till smulor.
Fördela smuldegen jämnt på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min eller tills gyllene rör om efter halva tiden.
Lemon curd
Tvätta citronerna och finriv skalet.
Rör ihop allt utom smöret med visp för hand i en kastrull.
Värm under konstant vispning tills curden börjar tjockna och första bubblan kommer.
Ta curden från spisen och sila genom en finmaskig sil ner i en bunke, klicka ner smöret under omrörning. Kyl curden tills servering.
Montering
Se till att ha rumstempererade bär, då smakar dom som bäst.
Ansa bären och skär jordgubbarna i fyra.
Lättvispa grädden och lägg i spritspåse.
Lägg lemoncurden i botten på en djup tallrik eller skål och toppa med bären.
Spritsa grädden längs kanten och toppa med kardemummacrumble och spansk körvel.