Kardemummagröt

Kardemummagröt
Foto: Lennart Weibull

Kardemummagröt

15 ingredienser

15 min

Det här är en perfekt februarigröt. Säsongen för blodapelsiner är kort, så passa på när de finns i butik. De passar väldigt bra ihop med kryddig kardemumma och sträv tahini. Toppingen kan du göra i förväg och räcker till fler än 4 portioner gröt.

Ingredienser

portioner

Gröt

  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 5,5 dl havredryck
  • 3,5 dl vatten
  • 4 krm salt
  • 4 dl rågflingor

Tahiniyoghurt

  • 2 dl yoghurt
  • 4 msk tahinipasta (ljus)
  • 4 tsk lönnsirap (eller honung)

Servering

  • blodapelsin, filead i hinnfria klyftor

Kokoscrumble

  • 2 dl riven kokos
  • 1 dl sesamfrön, orostade
  • 2 msk rörsocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 krm flingsalt
  • 3 msk tahinipasta (ljus)

Gör så här

Gröt

  1. Mortla kardemummakärnorna.
  2. Koka upp havredryck, vatten, kardemumma och salt.
  3. Tillsätt rågflingor och låt koka ca 5 minuter under omrörning.

Tahiniyoghurt

  1. Blanda yoghurten med tahini och sirap.

Servering

  1. Toppa gröten med tahiniyoghurt, blodapelsin och kokoscrumble (se recept nedan).

Kokoscrumble

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Tillsätt tahini och jobba in den med fingrarna till ett jämnt smul.
  4. Fördela smulet på en plåt med bakpapper och rosta ca 10 minuter tills kokosen är gyllene. Rör om ett par gånger under tiden.
  5. Låt svalna och förvara svalt i en lufttät burk, håller i minst 2 veckor.

Tips! Om du gör 1 portion istället för 4 behöver mängden vätska ökas något i förhållande till mängden gryn. Och gör du fler portioner behöver vätskan minskas i förhållande till mängden gryn.