Kardemummamazariner med pumpafyllning

Kardemummamazariner med pumpafyllning
Foto: TV4

Kardemummamazariner med pumpafyllning

Av: Fredrika Hartzell

Från: Hela Sverige bakar

17 ingredienser

45 min

Vem älskar inte mazariner? I det här receptet gör du en riktigt god fyllning med pumpa och kardemumma. Perfekt till höstens fika eller halloweenfesten!

Ingredienser

portioner st

Mördeg

  • 150 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • 50 g florsocker (drygt 1,5 dl)
  • 0,5 äggula
  • 1 krm salt

Pumpafyllning

  • 100 g butternutpumpa
  • 100 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 1 tsk vaniljpaste
  • flingsalt

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • 8 valnötter
  • röd hushållsfärg

Gör så här

Mördeg

  1. Skär kallt smör i bitar och blanda snabbt ihop alla ingredienser till en smidig deg, för hand eller i maskin. Plasta in degen och låt den vila i kylen.
  2. Sätt ugnen på 180 grader varmluft och gör pumpafyllningen under tiden mördegen är i kylen.

Pumpafyllning

  1. Skala pumpan och riv ner både den och mandelmassan i en och samma skål. Tillsätt ägg och socker. Vispa ner rumsvarmt smör, lite i taget.
  2. Tillsätt stött kardemumma, vaniljpasta och en nypa flingsalt och rör till en krämig massa. Lägg i en spritspåse och ställ i kylen.
  3. Smörj mazarinformar med en tunt lager smör. Kavla ut mördegen tunt på ett lätt mjölat bakbord.
  4. Lägg den kavlade degen över formarna och tryck bort det överflödiga. Forma till och tryck ut degen i respektive form.
  5. Fyll upp mazarinerna med pumpamassan (ca 2/3 fjärdedel) och grädda i ca 15 minuter tills de fått en lätt färg. Ta ut ur ugnen och vänd upp och ner på bakplåtspapper. Lått kallna.
  6. Ta bort formarna från mazarinerna och vänd tillbaka dom.

Glasyr

  1. Blanda sammanflorsocker och vatten till en glasyr och bred på mazarinerna. Placera en valnöt på toppen och stänk röd färg över den och glasyren likt blod.