Konditor Teas bästa recept på bullar med kardemumma. För att lyckas tipsar Tea om att stöta kardemumman själv, att låta degen kalljäsa och pensla de nygräddade bullarna med sockerlag.
15 g kardemummakärnor, grovstött, gärna nystött [1.5 msk]
120 g strösocker [1.3 dl]
110 g smör, rumsvarmt
5 g salt [1 tsk]
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
90 g florsocker [1.3 dl]
20 g kardemummakärnor, grovstött [2 msk]
Pensling
2 ägg
Sockerlag
150 g rörsocker [1.7 dl]
70 g vatten [0,7 dl]
Gör så här
Smula ner jästen i mjölken i en degbunke. Knäck ner ägget och blanda ordentligt.
Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och häll sedan ner i degvätskan. Arbeta samman och låt stå i 5 minuter. Tillsätt smöret och arbeta ihop degen för hand tills den är slät och fin, ca 5 minuter.
Lägg tillbaka degen i bunken och täck med plastfolie. Vila degen i kylen i över natten eller låt jäsa i rumstemperatur 1-2 timmar.
Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Kavla ut degen till en rektangel. Bred fyllningen i ett jämnt lager på degen. Vik degen i ett treslag, vik vardera kortsidor in mot mitten.
Vänd degen 90 grader. Kavla ut så att degen blir ungefär 1 cm tjock.
Skär 1,5-2 cm remsor och tvinna ändarna åt varsitt håll. Forma bullen som en snurra och fäst ändarna i varandra på bullens undersida. Lägg snurrorna på bakpappersklädda plåtar.
Låt bullarna jäsa till dubbel storlek under bakduk.
Koka upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull och låt svalna.
Sätt ugnen på 220 grader och varmluftsfunktion.
Vispa upp ägg och pensla bullarna sparsamt. Sänk ugnen till 200 grader och baka bullarna i ca 8 minuter.
Pensla bullarna direkt efter gräddning med sockerlag och låt svalna på plåten.