En god bullfika hör sommaren till. De här på bullarna med smak av kardemumma toppade med rabarber- och jordgubbskompott samt limesocker är givna på fikabordet.
Skär rabarber och jordgubbarna i lika stora delar.
Lägg i en kastrull tillsammans med vatten och syltsocker. Låt koka i ca 10 minuter tills sockret smält.
Mixa sedan snabbt ihop kompotten till en len kräm. Låt svalna helt och ställ sedan i kylen för att sätta sig.
Vetedeg
Smula ner jästen i en skål, tillsätt mjölken. Rör om till jästen lösts upp.
Tillsätt vit sirap, ägg, salt, kardemumma och tre fjärdedelar av mjölet. Arbeta degen på medelhastighet med hjälp av en köksassistent, eller elvisp med degkrokar.
Klicka i smöret och tillsätt det resterande mjölet lite i taget. Arbeta degen i 10 minuter.
Plasta degen med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten eller 1 timme i rumstemperatur.
Fyllning
Blanda alla ingredienser i en skål.
Lägg upp degen på en köksbänk. Var försiktig med mängden mjöl, mjöla hellre händerna och inte för mycket på degen eller köksbänken.
Kavla ut degen till en rektangulär platta som är ca 0,5 cm tjock. Bred på fyllningen och vik över ena halvan över degen. Skär till ca 30 stycken avlånga remsor och snurra till kardemummasnurror.
Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i 45 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
Grädda bullarna mitt i ugnen till gyllene färg, cirka 8 minuter.
Tryck ett litet hål i mitten av varje snurra och klicka i kompotten.
Låt svalna helt på galler.
Smält smöret och låt svalna. Blanda strösocker och rivet limeskal i en skål. Pensla ytterkanterna på snurran med smör och doppa sedan i limesockret.