Karelsk stek med potatismos

POPULÄRT
Karelsk stek med potatismos
Foto: TV4

Karelsk stek med potatismos

Av: Yade - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

3,5 h

Ur boken på Mannerheims bord, om Carl Gustav Emil Mannerheim (han är mest känd för sin ledande roll I vinterkriget och fortsättningskriget och hade en avgörande inflytande av Finlands självständighet) nämns Karelsk stek som en av hans favoriträtter. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 400 g nötkött (stek)
  • 400 g lammytterfilé
  • 200 g bacon
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 4 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 msk salt
  • smör, till stekning
  • vatten
  • 1 buljongtärning

potatismos

  • 1 kg potatis (lapplands puikula)
  • vatten
  • 2 tsk salt
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl helmjölk

gelé

  • 200 g frysta blåbär
  • 1,5 l vatten
  • 4-6 enbär
  • 150 g syltsocker
  • 2 msk whisky

Gör så här

Karelsk stek

  1. Skär köttet i bitar, skala och skär morötterna och löken i bitar.
  2. Bryn lite kött i taget i smör. Lägga över i en gryta med lock efter hand.
  3. Bryn morötterna och löken med smör pannan och lägg även dem i grytan. Smaksätt med salt, peppar, buljong och lagerblad.
  4. Täck köttet med ljummet vatten. Stek i ugnen på 100 grader, i minst tre timmar. (Ju längre desto godare.) Kolla köttet då och då under tillagningen och rör om.

Potatismos

  1. Tvätta och skala potatisen. Koka potatisen i saltat vatten med salt tills potatisen är mjuk.
  2. Häll bort vattnet. Mosa potatisen med en potatisstöt.
  3. Tillsätt smör, grädde och mjölk. Smaksätt med salt om det behövs. Lägg på kastrullocket och låt potatismoset “vila” en stund före servering.

Blåbärsgelé

  1. Blanda alla ingredienser utom whiskyn i en kastrull. Låt koka i ca 5-8 minuter. Ta av från plattan, skumma av och smaksätt med whisky. Låt svalna.

Servering

  1. Servera karelsk stek tillsammans med potatismos och blåbärsgelé.