5 olika tapas

5 olika tapas
Foto: TV4

5 olika tapas

Av: Karin T - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

Tapasdesserter av blåbärspaj, hallonsoppa, chokladkräm, chili- och limemarinerade jordgubbar samt vaniljglass

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hallonsoppa

  • 150 g frysta hallon
  • florsocker (enl önskemål)
  • vodka (en skvätt)

Minipaj på blåbär

  • frysta blåbär
  • 1 dl vetemjöl
  • 1-1,5 msk strösocker
  • 40 g smör

Hemmagjord vaniljglass

  • 0,8 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 4 äggulor
  • 1 vaniljstång

Chili och limemarinerade jordgubbar

  • 20 jordgubbar
  • florsocker (efter smak)
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • torkad chilifrukt (efter smak)

Chokladkräm

  • 1,5 dl grädde
  • 100 g choklad
  • 1,5 äggula
  • 1 msk smör
  • vaniljsocker (efter önskemål)

Gör så här

Hallonsoppa

  1. Tina upp hallonen och kör i en mixer tillsammans med vodka och florsocker.

Blåbärspaj

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Blanda samman mjölet, sockret och arbeta ner matfettet med en gaffel till en smulig massa.
  3. Smörj formen lägg ner blåbären och strö smuldegen över.
  4. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Vaniljglass

  1. Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut kornen och lägg allt i kastrullen.
  3. Värm tills den nästan börjar koka, ställ åt sidan och låt dra i 20 minuter.
  4. Vispa äggulor och socker tills det blir pösigt.
  5. Ta upp vaniljstången och häll blandning över äggen.
  6. Vispa hela tiden.
  7. Häll blandningen i kastrullen och låt den koka upp under omrörning tills den börjar tjockna.
  8. Ställ åt sidan och låt svalna.
  9. Frys i glassmaskin eller i vanlig frys.

Chili och limemarinerade jordgubbar

  1. Blanda och låt stå och dra i 2 timmar.

Chokladkräm

  1. Värm grädden på svag värme.
  2. Låt sjuda i någon minut.
  3. Ta av från plattan.
  4. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden tills den har smält.
  5. Rör ner äggulan därefter smöret och vaniljsockret. Rör tills smeten är helt slät.
  6. Häll upp i skål eller glas och kyl en timme.

Vintips från Karin T
Jean-Louis Rosé Brut, art nr 77119, 59 kr