Karlsbaderbullar med päron och rostade hasselnötter

Karlsbaderbullar med päron och rostade hasselnötter
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Karlsbaderbullar med päron och rostade hasselnötter

12 ingredienser

1 h + jästid

”I receptet har jag valt att kavla degen i socker och lite salt för att sedan toppa degen med supergoda rostade hasselnötter och svenska päron. Men du kan toppa med precis vad du vill, kanske nutella och lite saltrostade mandlar för att sen servera den med en kula vaniljglass?” /Alexander Pelli

Tips! Jäser dem långsamt? Testa att ställa in en djup plåt med kokande vatten längst ner i ugnen, nu kommer det att gå lite snabbare!Den här degen är perfekt att användas till alla möjliga bullar då den inte är smaksatt. Du kan även låta degen jäsa i en skål över natten i kylen för att få ännu godare bullar, tänk bara på att plasta skålen så att degen inte torkar.

Ingredienser

portioner3 - 6 stycken

Deg

  • 62 g vatten, fingervarmt
  • 35 g ägg
  • 9 g jäst
  • 150 g vetemjöl
  • 30 g dinkelmjöl, siktat
  • 18 g strösocker
  • 1 g salt

Sockerblandning

  • 75 g strösocker
  • 75 g farinsocker, mjukt
  • 2 g salt

Topping

  • 3 päron, fasta svenska
  • 300 g hasselnötter, rostade

Gör så här

  1. Börja blanda alla ingredienser till degen långsamt i en maskin i 8 minuter och sedan snabbt 3–5 minuter, du ska ha en elastisk och len deg. För att testa degen stannar du maskinen och väntar i ca 30–60 sekunder, sedan drar du försiktigt ut degen med händerna och ser om den är elastisk och len/jämn.
  2. Dela din deg i 3 stycken större bitar eller 6 stycken mindre, rulla dem till bollar och låt vila i ca 15 minuter.
  3. Under tiden degen vilar blandar du ihop din sockerblandning i en form med kant. Skär även upp päronen till toppingen i önskad storlek.
  4. När degen vilat och känns enkel att trycka ut tar du en av bollarna och börjar trycka ut den i sockerblandningen, se till att få socker på båda sidorna, degen ska bli ca 0,5 cm tjock.
  5. Lägg dina utplattade degbitar på plåt med papper. Ställ in i en avstängd ugn och jäs i ca 45-90 minuter. Om du vill ha mindre socker på bullen kan du välja att täcka endast en av sidorna.
  6. När dina degar nästan är färdigjästa ska dem mer än dubblat i storlek, ta ut dem ur ugnen och sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  7. Precis innan du stoppar in dem i ugnen toppar du degarna med päron och krossade rostade hasselnötter.
  8. Baka mellan 7-10 minuter.