Katalaner

Katalaner HSB 2021
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Katalaner

11 ingredienser

1 h

Katalaner påminner om mazariner, men innehåller även hallonsylt i fyllningen och i glasyren. En äkta kondisklassiker som inte alls är svår att baka själv. 

Ingredienser

portioner st

Mördeg

  • 180 g vetemjöl
  • 125 g smör, i bitar
  • 50 g florsocker
  • 20 g äggula [1 st]

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 60 g ägg [1 st]
  • 0,75 dl hallonsylt (till fyllning)
  • 2 msk hallonsylt (att bre ovanpå)

glasyr

  • 1,5 dl florsocker
  • vatten (eller sirap)

Gör så här

Mördeg

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en smidig deg. Platta ut, linda in i plastfolie och lägg i kylen.

Fyllning

  1. Riv mandelmassan och blanda ihop med smör och ägg till en klumpfri smet.
  2. Kavla ut mördegen på mjölat underlag, ca 1-2 mm. Fodra mazarinformar med degen.
  3. Fördela sylten i formarna. Fyll upp med mandelmassesmeten.
  4. Grädda ca 20 minuter i ugnen.
  5. Ta ut och vänd formarna upp och ner, tag bort formarna och låt kakorna svalna.
  6. Bred på ett tunt lager hallonsylt på kakornas ovansida.

Glasyr

  1. Blanda 1-2 droppar vatten i florsockret och rör ihop till en glasyr.
  2. Bred glasyren på kakorna. Låt stelna.