Herrgårdsfrittata

Herrgårdsfrittata
Foto: Tomas Yeh
Katja Palmdahl
Katja Palmdahl

Herrgårdsfrittata

Av: Katja Palmdahl

13 ingredienser

Frittata är helt enkelt en ugnsomelett. Herrgårdsosten smälter så härligt och gör frittatan fluffig. Den lite nötiga smaken gör gott med den söta paprikan och rosmarin. Goda tillbehör kan vara lufttorkad skinka och oliver. Frittata är också god rumstempererad och passar till en picknick eller i mindre bitar på ett buffébord.

Välj andra tillbehör än lufttorkad skinka och frittatan blir vegetarisk.

Ingredienser

portioner
  • 400 g potatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 rödlök
  • 2 paprikor, gul och röd
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 6 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl riven Herrgård (smakstyrka 3)
  • 1 dl tärnad Herrgård (smakstyrka 3)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Tvätta och skiva potatisen i skivor.
  3. Blanda dem med olja i en ugnseldfast form som rymmer minst två liter.
  4. Rosta i het ugn ca 15 minuter.
  5. Skiva vitlök och rödlök tunt och skär paprikan i remsor.
  6. Blanda även dessa med lite olja och tillsätt i potatisformen när halva tiden återstå.
  7. Krydda även med timjan, oregano, salt och peppar.
  8. Vispa ihop ägg, grädde och riven ost. Smaksätt med salt och peppar.
  9. När grönsaker och potatis fått fin färg kan man ta ut formen ur ugnen och sänka temperaturen till 175 grader.
  10. Slå på äggstanningen och lägg ut skivor av squash, bitar av Herrgård och färsk rosmarin.
  11. Grädda ytterligare ca 25 minuter. Frittatan skall precis "stanna".
  12. Låt gärna vila 5-6 minuter.