Kavringsgriljerad gravad lax

Kavringsgriljerad gravad lax
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kavringsgriljerad gravad lax

16 ingredienser

40 m + 1 dygn

Ernst recept på gravad lax med kavringsgriljering kombinerar det bästa av julens smaker till en fantastisk rätt. Den här laxen är ett gott alternativ till julskinkan och kommer snabbt bli en återkommande tradition.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 laxsida (stor och skinnfri)
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl strösocker

Griljering

  • 5 skivor kavring
  • 1 msk fänkål
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 dl farinsocker
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk malen kanel
  • 3 msk japansk soja
  • 1 ägg
  • 100 g smör

Stekta äpplen

  • 2 svenska äpplen
  • 0,5 dl farinsocker

Garnering

  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 kruka persilja

Gör så här

  1. Strö salt och socker på laxen och låt den gravas i 24 timmar. Torka sedan av laxen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.

Griljering

  1. Mixa kavringsskivorna i en hushållsassisten till ett smul. Stöt fänkål i en mortel.
  2. Blanda ¾ av kavringen med fänkål, dijonsenap, farinsocker, kryddpeppar, kanel, japansk soja och ett ägg.
  3. Dela laxsidan på mitten och lägg den dubbel på en plåt eller i en form.
  4. Täck laxen med griljeringen, strössla ut resterande kavring och klicka smöret på laxen.
  5. Baka laxen i ugnen till en innetemperatur på 48-50 grader.

Stekta äpplen

  1. Skiva och stek äpplena med farinsockret så att du får en härligt gyllenbrun karamelliserad yta.

Garnering

  1. Garnera laxen med stekta äpplen, pumpakärnor och persilja. Servera med lite vacker hjärtkål intill om du önskar.