600 g nötfärs (välj färs efter smak, lamm- eller formbar vegofärs funkar utmärkt)
1,5 tsk sju kryddor
1 dl färsk bladpersilja, finhackad
1 gul lök, finhackad eller riven
0,5 msk paprikapulver
0,5 msk chilipulver
salt
svartpeppar
Vitlökssås
0,5 dl majonnäs
1,5 dl turkisk yoghurt
1 klyfta vitlök, riven
1 tsk svartpeppar
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt
Het tomatsås
1 förp krossade tomater (à ca 390 g)
1 gul lök (liten)
1 msk sambal oelek (eller chilipulver)
0,5 tsk salt
1 tsk strösocker
Rostad potatis
500 g fast potatis
olivolja
flingsalt
peppar
Gör så här
Kebabspett
Blanda ihop alla ingredienser. Låt gärna köttfärsblandningen stå en stund innan du grillar den så kommer alla smaker fram ordentligt. Du kan plasta in köttet och förvara i kylen några timmar eller låta stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.
Ta en bit av köttfärsblandningen och kläm fast färsen ordentligt på spettet och forma en lång kebab.
Sätt ugnen på 250 grader med grillfunktion. Lägg spetten på en plåt, ringla över lite olivolja. Tillaga i mitten av ugnen. Funkar även att grilla spetten på utegrillen. Efter ca 10 minuter är de färdiga, servera genast.
Vitlökssås
Blanda ihop alla ingredienser.
Het tomatsås
Skala och finhacka löken. Stek löken i olja tills det mjuknar och får lite färg. Häll i övriga ingredienser och låt puttra med locket på glänt i ca 20-30 minuter. Smaka av och krydda eventuellt mer. Mixa till en slät sås, låt puttra 2-3 minuter till.
Rostad potatis
Skär potatisen i klyftor och lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja.
Tillaga mitt i ugnen på 225 grader i ca 18 minuter. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.