Kebabspett med röd och vit sås

NYHET
koket.se
Kebabspett med röd och vit sås
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Kebabspett med röd och vit sås

23 ingredienser

40 min

Hemgjorda kebabspett serverade med rostad klyftpotatis samt två såser - en vitlökssås och en lite het tomatsås.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g nötfärs (välj färs efter smak, lamm- eller formbar vegofärs funkar utmärkt)
  • 1,5 tsk sju kryddor
  • 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • 1 gul lök, finhackad eller riven
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 0,5 msk chilipulver
  • salt
  • svartpeppar

Vitlökssås

  • 0,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl turkisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt

Het tomatsås

  • 1 förp krossade tomater (à ca 390 g)
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 msk sambal oelek (eller chilipulver)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker

Rostad potatis

  • 500 g fast potatis
  • olivolja
  • flingsalt
  • peppar

Gör så här

Kebabspett

  1. Blanda ihop alla ingredienser. Låt gärna köttfärsblandningen stå en stund innan du grillar den så kommer alla smaker fram ordentligt. Du kan plasta in köttet och förvara i kylen några timmar eller låta stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.
  2. Ta en bit av köttfärsblandningen och kläm fast färsen ordentligt på spettet och forma en lång kebab.
  3. Sätt ugnen på 250 grader med grillfunktion. Lägg spetten på en plåt, ringla över lite olivolja. Tillaga i mitten av ugnen. Funkar även att grilla spetten på utegrillen. Efter ca 10 minuter är de färdiga, servera genast.

Vitlökssås

  1. Blanda ihop alla ingredienser.

Het tomatsås

  1. Skala och finhacka löken. Stek löken i olja tills det mjuknar och får lite färg. Häll i övriga ingredienser och låt puttra med locket på glänt i ca 20-30 minuter. Smaka av och krydda eventuellt mer. Mixa till en slät sås, låt puttra 2-3 minuter till.

Rostad potatis

  1. Skär potatisen i klyftor och lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja.
  2. Tillaga mitt i ugnen på 225 grader i ca 18 minuter. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.