Kents och Jennies chokladtårta med hasselnötter och mörk rom

POPULÄRT
Kents och Jennies chokladtårta med hasselnötter och mörk rom
Foto: TV4

Kents och Jennies chokladtårta med hasselnötter och mörk rom

Av: Kent Krogseng, Jennie Lindberg

Från: Det stora tårtslaget

26 ingredienser

En maffig chokladtårta med mörk rom, hasselnötter och stjärnanis.

Ingredienser

Tårtbottnar

  • 5 dl vetemjöl
  • 8 msk kakao
  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 200 g osaltat smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 3 äggulor
  • 2 dl vatten, kallt
  • 1 dl mörk rom
  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Chokladkräm

  • 500 g standardmjölk
  • 500 g grädde
  • 6 stjärnanis
  • 200 g strösocker
  • 240 g äggula
  • 4 gelatinblad, blötlagda
  • 360 g mörk choklad, hackad

Marängsmörkräm

  • 300 g äggvita
  • 600 g strösocker
  • 2 tsk salt
  • 900 g smör, rumstempererat
  • 1 vaniljstång

Montering

  • karamelliserade hasselnötter, hackade
  • fondant att täcka tårtan med (eller marsipan)

Gör så här

Tårtbottnar

  1. Rör samman vetemjöl, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Vispa samman smör, 2,5 dl socker och vaniljextrakt. Tillsätt äggulorna en och en. Blanda samman de torra ingredienserna med smörblandningen medan du häller på vatten och mörk rom.
  2. Vispa samman maräng av äggvitor och 2 dl socker. Vispa samman en tredjedel av marängen med den andra blandningen och vänd i resterande maräng.
  3. Häll smeten i två 20 cm bakformar som är täckta med bakpapper i botten och längs sidorna. Bottnarna ska bakas i 170 grader i 35-50 min. Kolla med tandpetare att botten är klar.

Chokladkräm

  1. Koka upp mjölk, grädde och stjärnanis. Vispa ihop socker och äggula. Vispa ner äggvispet i den varma gräddmjölken och sjud under omrörning till 85 grader. Tillsätt gelatinbladen och sila krämen ned över chokladen. Mixa eller vispa till en slät kräm. Låt sätta sig i frys.

Marängsmörkräm

  1. Vispa äggvita, socker och salt över vattenbad tills sockret helt har smält och marängen känns len mellan fingrarna, det tar ca 5 min. Vispa hela tiden! Ta bunken från vattenbadet och kör den med vispen på medelhastighet tills marängen svalnat, ca 15 min.
  2. Lägg i smöret i tärningar och låt det gå in helt medan vispen går på medelhastighet. Vispa sedan på hög hastighet tills smörkrämen gått ihop ordentligt och fått en
  3. jämn och fin konsistens. Smaksätt med frön från vaniljstång.

Montering

  1. Varva tårtbottnar med chokladkräm och karamelliserade hasselnötter. Spackla tårtan med smörkrämen och täcke med fondant eller marsipan.