Finhacka löken, vitlöken, chilin och fänkålen. Svetta i olivolja i en stor kastrull.
Tärna tomaterna och häll i kastrullen. Rör om och tillsätt resten av ingredienserna och koka ner vätskan i ca 20-30 minuter.
Mixa till en slät kräm och sila av. Tillsätt mer salt om det behövs.
Häll upp i rena, sterila burkar.
Ketchupen håller ca 4 veckor i kylskåp.
Surkål
Strimla vitkålen supertunt, lägg i en stor ren bunke. Riv äpplet grovt och lägg i bunken.
Tillsätt salt och kummin. Knåda kraftigt tills det börjar vätska sig så pass mycket att man kan krama ur vatten i jämn stråle. Det tar allt från 5-10 minuter.
När det har vätskas sig ordentligt, tryck ner den i rena sterila burkar, pressa ordentligt nästan hela vägen upp. Förslut burken och ställ i rumstemperatur i två veckor.
Lyft på locket till burkarna 1-2 ggr varje dag, så de får pysa ur lite. De kommer pysa över så ställ dem i något djupt. Ställ dem i kylen efter två veckor.