Key lime cheesecake - portionspajer

koket.se
Key lime cheesecake - portionspajer
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Key lime cheesecake - portionspajer

15 ingredienser

Underbart god cheesecake med ett lager av kex och bakad cheesecake i botten och så ett lager av syrlig och fräsch key lime-fyllning högst upp. Cheesecaken har många moment, men det är helt klart värt besväret. 

I det här receptet stansar Tea ut mini-cheesecakes ur den stora formen och serverar dem som portionsvarianter. Självklart går det också bra att servera den som en stor cheesecake.

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner

Botten

  • 200 g digestivekex
  • 80 g smör, smält
  • 30 g rörsocker
  • 1 g salt

Cheesecake

  • 450 g färskost
  • 125 g strösocker
  • 20 g vetemjöl
  • 150 g gräddfil
  • 2 ägg

Key lime-fyllning

  • 400 g kondenserad mjölk sötad
  • 125 g limefrukt, saft, färskpressad + finrivet skal från alla frukter
  • 2 ägg
  • 2 äggulor

Garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • citronmelissblad

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 180 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till smulor i en matberedare. Bryn smöret och häll det i matberedaren. Tillsätt salt och socker och blanda ordentligt.
  3. Tryck ut smulorna på bottnen av en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en sked och tryck upp smulorna något mot kanten. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.

Cheesecake

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ihop färskost och socker med elvisp tills det är fluffigt, gärna i en köksassistent. Rör ner mjölet.
  3. Vänd för hand ner gräddfilen.
  4. Vispa upp äggen med en gaffel i en skål. Vänd ner äggen i omgångar med en slickepott tills hela smeten är jämnt blandad. Häll smeten i formen. Grädda i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Key lime-fyllning

  1. Blanda limesaft och limeskal med den kondenserade mjölken.
  2. Visa ihop äggen och äggulorna med en gaffel i en separat skål. Tillsätt äggen i omgångar, vänd hela tiden runt i smeten med en slickepott. Låt smeten stå i 10 minuter och sila sedan bort limeskalet.
  3. Sänk ugnen till 110 grader. Häll key lime-smeten över cheesecaken och baka ytterligare 55 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar i ugnen i 1 timme med stängd lucka. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur. Låt sedan cheesecaken stelna i kylen minst 6 timmar eller över natten.

Garnering

  1. Vispa grädden.
  2. Fyll en skål med varmt vatten. Ta fram en stansring eller ett glas med raka och tunna kanter som du lägger i vattnet.
  3. Stansa ut rundlar, torka ringen ren efter varje utstansning. Toppa med spritsad grädde och citronmeliss.