Kikärtskladdkaka

Kikärtskladdkaka
Foto: Eva Hilldén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Kikärtskladdkaka

7 ingredienser

40 m

Underbart krämig kladdkaka bakad på kikärtor som toppas med siktat kakaopulver.

Receptet är ur boken Cheesecakes & kladdkakor, Semic.

Ingredienser

portioner tårta
  • 200 g mörka chokladknappar (eller hackad mörk choklad)
  • 400 g kikärtor, avrunna (eller bönor)
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl florsocker
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält chokladen.
  3. Låt kikärtorna rinna av i ett durkslag och häll dem i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Mixa i florsocker. Mixa ner äggen, ett i taget. Häll i chokladen och mixa till en jämn smet. Mixa i mandelmjölet.
  4. Häll smeten i en springform, ca 22 cm i diametern, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha kakan.
  5. Servera ljummen eller kall. Garnera med siktat kakaopulver.