Kimchi ramen

Kimchi ramen
Foto: Petter Bäcklund
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Kimchi ramen

15 ingredienser

45 min

Att koreaner är tokiga i kimchi är knappast någon hemlighet. Kimchigryta är en älskad klassiker i Korea. Här jennhar jag gjort en ramenvariant av rätten. Omåttligt god!

Ingredienser

portioner
  • 300 g ramennudlar (eller vetenudlar)
  • 200 g sidfläsk, skivat utan svål (fast tofu i tärningar + 3 msk sesamolja för vego)
  • 1 gul lök, skivad
  • 4 dl kimchi, gärna välsyrad
  • 1,5 l kycklingbuljong (grönsaksbuljong för vego)
  • 1 msk misopasta
  • 1-2 gochujang
  • 1 msk strösocker
  • 200 g fast tofu, i tärningar
  • 2 msk sesamolja
  • 2 ägg, kokta och halverade
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • ev rostade sesamfrön
  • ev salt
  • neutral rapsolja, att steka i

Gör så här

  1. Skär det skivade sidfläsket i 5 cm stora bitar. Stek i en tjockbottnad gryta i lite olja tills fläsket fått fin färg och blivit lite krispigt. Lägg på trippelt hushållspapper och ställ åt sidan.
  2. Tillsätt lite mer olja i grytan och fräs lök i någon minut så att den blir lite gyllene.
  3. I med kimchin i grytan och fräs i några minuter. Tillsätt buljong, misopasta, gochujang och socker. Låt koka på medelvärme i 10 minuter, tillsätt därefter tofu och sesamolja och låt koka i 5 minuter till.
  4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av.
  5. Fördela nudlarna i fyra stora portionsskålar. Häll kimchisoppan över nudlarna och toppa med det stekta fläsket, ägghalvor, salladslök och lite sesamfrön.