Kinafläsk

Kinafläsk
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kinafläsk

14 ingredienser

Såsen till fläsket är smaksatt med HP-sås, en förkortning för Houses of Parlament i London. Där serveras denna starkt kryddad orientalisk sås för att pigga upp maten. Stänk gärna lite kinesisk soja på det kokta riset.

Ingredienser

portioner
  • ca 500 g bogfläsk, magert
  • salt
  • peppar
  • smör
  • 4 port ris, kokt

Sås:

  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl HP-sås
  • 2 apelsiner, saft av
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk fransk senap, ljus
  • gräslök, klippt (till garnering)

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull och sjud sakta tills såsen är lagom tjock. Späd med något mer apelsin om såsen skulle bli alltför tjock.
  2. Koka riset och håll det varmt.
  3. Skär köttet i strimlor och krydda med salt och peppar. Stek det vackert brunt med matfett i en panna.
  4. Vänd ned fläsket i den heta såsen. Lägg upp riset i en panna och slå fläsket och såsen över. Garnera med gräslök.