Wok med tunt skivat fläsk och krispiga grönsaker i kryddig och smakrik sås serverad på en bädd av ris toppat med friterat ägg.
Ingredienser
1-2 msk doubanjiang
1 msk sichuanpeppar
3 stjärnanis
2 tsk chingkiangvinäger
2 msk ostronsås
1 msk kinesisk soja, ljus
2 tsk kinesisk soja, mörk
3 cm färsk ingefära
2 msk sesamolja
1 dl bönpasta (fermenterade svarta bönor)
2 msk hoisinsås
3 dl jasminris
2 pak choi
100 g tofu
500 g fläsksida
rapsolja, till stekning
Till servering
4 port jasminris
4 ägg
olja, till fritering
1 kruka färsk koriander
2 salladslökar
Gör så här
Skölj och blötlägg jasminriset.
Koka fläsket i ca 10 minuter för att enklare kunna skära upp det i tunna skivor.
Hetta upp en torr stekpanna, gå i med stjärnanis och sichuanpeppar. Hetta upp kryddorna i några minuter. Lägg sedan kryddorna i en mortel och stöt fint.
Ta fram en bunke och gå i med doubanjiang, chingkiangvinäger, ostronsås, ljus och mörk kinesisk soja, sesamolja, hoisinsås. Riv i ingefära och vitlök och måtta upp 1 msk av den mortlade kryddblandningen som går i såsen. Blanda. Här kan du själv justera hettan i rätten, gå i med mer eller mindre av kryddblandning för att justera.
Grovhacka pak choi och gul lök och stek i rapsolja på hög värme, man vill inte att de blir mjuka.
Lyft upp det stekta ur pannan och gå sedan i med fermenterade svarta bönorna i lite olja, stek på medelvärme i ca 10 minuter, de får ej stekas för länge. Lyft upp ur pannan.
Gå sedan i med det tunt skivade fläsket i samma stekpanna. Tillsätt lite av såsen samtidigt som du steker fläsket.
När fläsket har gått klart och blivit lite krispigt, vänd ner pak choi och gul lök samt svarta bönor plus mer av såsen.
Mosa tofu med en gaffel och lägg ner det i woken på slutet. Låt detta gå ihop några minuter till en härlig wok.
Under tiden så friterar du äggen. Hetta upp olja i en annan djupare stekpanna eller kastrull. När oljan nått tillräckligt hög temperatur, ca 180 grader, knäck i ett ägg, nu kommer ägget att
bubbla upp, det går väldigt fort. Lyft upp ägget med en hålslev då du ser att äggulan precis börjar tillagas, den ska fortfarande vara rinnig inuti. Låt rinna av på hushållspapper.
Lägg upp på tallrik med ris i botten, sedan woken med fläsk och därefter grovhackat friterat ägg. Toppa med finhackad salladslök och färsk koriander.