Kinesisk högrevsgryta

POPULÄRT
koket.se
Kinesisk högrevsgryta
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Kinesisk högrevsgryta

18 ingredienser

Ett otroligt mustigt, smakrikt och lättlagat långkok där den kinesiska kryddblandningen five spice, ingefära och vitlök tillsammans med soja och hoisinsås sätter smak. Bjud med nykokt jasminris och lättkokt pak choi. Gör gärna grytan dagen före servering, då hinner smakerna utvecklas.

logo
Filip Poon - porträtt KM 2023

Se Filip Poon laga receptet

Ingredienser

  • 1 kg högrev
  • 2 msk färsk ingefära
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 1,5 tsk five spice
  • 1 tsk MSG (kan uteslutas och ersättas med salt)
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 6-7 dl vatten
  • 2 dl hoisinsås
  • 1 msk kinesisk soja
  • 3 msk japansk soja
  • salt
  • vitpeppar

Tillbehör

  • 4 port jasminris, nykokt
  • 2 pak choi, delad och kokt
  • salladslök, skivad
  • sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Skär köttet i tärningar, ca 4 cm stora.
  2. Skala och strimla ingefäran fint. Skala och skiva vitlöken tunt. Skala och skär lök och morot i grova bitar.
  3. Hetta upp en stor gryta, gå i med rapsolja och fräs köttet tills det fått fin färg.
  4. Tillsätt ingefära, vitlök, lök, morot, five spice, msg och salt, fräs någon minut.
  5. Slå på vatten, kalvfond, hoisinsås, bägge sojasåserna och vitpeppar, vätskan ska precis täcka köttet.
  6. Koka i 5 minuter och sänk sedan värmen till medellåg (på en skala 0-9 sätt den på 3-4). Låt småkoka under lock 2-3 timmar tills köttet är mört.

Vid servering

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Dela pak choi på längden. Koka dem i lättsaltat vatten 1-2 minuter.
  2. Servera grytan med ris och pak choi. Toppa med skivad salladslök och rostade sesamfrön.