Chokladigt, kladdigt, koladränkt - kan det bli bättre? Donals Sticky Toffee Pudding är något utöver det vanliga, med salt kolasås som följer med varje tugga. Servera med vaniljglass för extra lyx!
125 g smör, rumsvarmt (plus lite extra till formen)
1 msk ljus sirap
1 msk mörk sirap
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt (kan ersättas med 2 tsk vaniljsocker)
150 g kakmjöl med bakpulver (kan ersättas med 150 g vetemjöl och 1 tsk bakpulver)
150 g ljust muscovadosocker
150 g dadlar
250 ml vatten
2 tsk bikarbonat
Salt kolasås
100 g osaltat smör
150 g mörkt muscovadosocker
3 msk ljus sirap
150 ml vispgrädde
1 tsk vaniljextrakt (kan ersättas med 2 tsk vaniljsocker)
0,5 tsk flingsalt
Till servering
vaniljglass
Gör så här
Värm ugnen till 160 grader. Smörj en bakform, 20 cm i diameter.
Vispa smör och socker till en luftig massa med elvisp.
Tillsätt sirap, ägg och vanilj, fortsätt vispa tills allt gått ihop. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt mjöl. Arbeta ihop tills det precis blir en jämn smet.
Hacka dadlarna. Koka upp vattnet tillsammans med dadlarna i en liten kastrull. När dadlarna fått koka någon minut, tillsätt bikarbonat. Var försiktig - den varma blandningen sväller upp så fort du tillsätter bikarbonat!
Häll den varma dadelblandningen i kaksmeten. Vänd ihop till en jämn smet och häll sedan i bakformen. Grädda 45-50 minuter, tills kakan satt sig men fortfarande är lite vobblig i mitten.
Under tiden kakan är i ugnen, förbered kolasåsen. Smält smör, socker och sirap i en liten kastrull tills sockret löst sig.
Tillsätt grädde, vanilj och salt. Låt sjuda ca 3 minuter tills kolasåsen tjocknat och är glansig. Ta bort från värmen.
Häll den kladdiga kolasåsen över kakan och servera tillsammans med vaniljglass.