Kladdkaka med budapestmaräng

Kladdkaka med budapestmaräng
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kladdkaka med budapestmaräng

17 ingredienser

1 h

"Den nötiga marängen blir galet god mot den chokladiga kladdkakan. Vispgrädde och frystorkade hallon piggar upp. En riktigt god kladdkaka helt enkelt, som mer ser ut som en tårta än en vanlig kladdkaka." /Camilla

Ingredienser

portioner10 - 12

Budapestmaräng

  • 70 g sötmandel, skalade och rostade (eller hasselnötter)
  • 3 äggvitor (stora)
  • 1 dl strösocker (till äggvispen)
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 dl strösocker (till nötterna)

Kladdkaka

  • 225 g smör
  • 3,5 dl strösocker
  • 2,25 dl brunt farinsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 ägg (stora)
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt

Dekoration

  • 50 g mörk choklad
  • 0,5 dl mandelspån
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl frystorkade hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med maizena och 1 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  3. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
  4. Tillsätt försiktigt ner nötblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott. Ställ åt sidan och gör kladdkakan.
  5. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  6. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen, smörj kanterna med smör och häll upp smeten i den.
  7. Grovhacka den mörka chokladen och smält den över ett vattenbad. Låt svalna.
  8. Toppa kladdkakan med marängen. Klicka ut chokladen på marängen och dra några varv med en kniv så att det blir ett fint mönster. Garnera med mandelflarn och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  9. Låt kladdkakan svalna helt och hållet innan du toppar med grädde och frystorkade hallon.