Kladdkaka med daimtäcke

koket.se
Kladdkaka med daimtäcke
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Kladdkaka med daimtäcke

12 ingredienser

1 h + tid i kyl

"En enklare variant än vit chokladcheesecaken. Baka gärna kladdkakan en dag innan och låt den stå i kyl över natten. Toppa med den goda mascarponekrämen och vänd ner hackad daim i krämen eller strö det ovanpå. Du kan såklart också servera kladdkakan med vispgrädde och bär.
Kan göras både med och utan gluten." /Annelie Andersson

Se Annelie Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner12 - 15 bitar

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 100 g choklad, 60-70%
  • 215 g strösocker [2,5 dl]
  • 40 g kakao [1 dl]
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,25 tsk salt
  • 3 ägg
  • 60 g vetemjöl [1 dl]

Mascarponekräm

  • 250 g mascarpone
  • 300 g vispgrädde [3 dl]
  • 1 tsk vaniljsocker (eller 0,5 krm vaniljpulver)
  • 2 förp daimchoklad, hackad [à 56 g]

Gör så här

Kladdkaka

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant eller spänn fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort överflödigt papper runtom.
  3. Smält smöret i en stor kastrull. Lyft av från värmen och låt svalna.
  4. Bryt chokladen i bitar och rör ner i smöret så att bitarna smälter.
  5. Blanda socker med kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i kastrullen.
  6. Vispa i ett ägg i taget.
  7. Vänd till sist ner mjölet och blanda till en jämn smet.
  8. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten.
  9. Låt kakan kallna helt ett par timmar i kylskåpet eller över natten.

Mascarponekräm

  1. Mät upp alla ingredienserna utom daim i en skål och vispa på låg hastighet tills du har en krämig och spritsbar konsistens.
  2. Hacka daimen och vänd ner i krämen. Det går även bra att toppa krämen med hackad daim istället.
  3. Bred eller spritsa ut krämen över den kalla kakan.

Ersätt vetemjölet med 50 g (1 dl) rismjöl eller durramjöl för glutenfri kaka.