Kladdkaka med hasselnötstosca

koket.se
Kladdkaka med hasselnötstosca
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Kladdkaka med hasselnötstosca

13 ingredienser

30 m + kyltid

Denna chokladkaka med brynt smör och tosca på rostade hasselnötter är nästan beroendeframkallande... Perfekt helgfika!

Tips! Kakorna går utmärkt att frysa!

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner bitar

Kladdkaka

  • 100 g smör, brynt
  • 2 ägg
  • 225 g rörsocker [2,5 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 2 g salt [1 krm]
  • 20 g kakao [0,5 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]

Hasselnötstosca

  • 3,5 dl hasselnötter, hackade, rostade och skalade (175 g)
  • 70 g ljus sirap [0,5 dl]
  • 90 g rörsocker [1 dl]
  • 75 g vispgrädde [0,75 dl]
  • 30 g smör [2 msk]
  • 0,5 krm salt

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Vispa upp ägg och socker poröst med elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao och sist vetemjölet. Tillsätt slutligen smöret och rör ihop till en jämn smet.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Bred ut smeten jämnt i formen. Grädda kakan ca 10 minuter. Ta ut kakan och sänk ugnsvärmen till 180 grader varmluft.

Hasselnötstosca

  1. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop till en jämn smet på medelvärme ca 5 minuter.
  2. Fördela toscan varsamt med en sked över hela kakan. Grädda ytterligare ca 10-12 minuter tills toscaknäcket har fått en gyllenbrun yta.
  3. Ta ut kakan och låt svalna av ordentligt i rumstemperatur, minst 1 timme. Skär i bitar.