Kladdkaka med ”kokostopps-topping”

koket.se
Kladdkaka med ”kokostopps-topping”
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Kladdkaka med ”kokostopps-topping”

17 ingredienser

1 h

Kladdkaka med ”kokostopps-topping” med dulce de leche, choklad och flingsalt blir en extra lyxig godbit!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kladdkaka

  • 200 g smör (+ extra att fästa pappret längs kanten på formen)
  • 100 g mörk choklad
  • 2 dl brunt farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 0,5 tsk salt

Kokostopping

  • 75 g smör, brynt
  • 200 g riven kokos
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl dulce de leche
  • 100 g mjölkchokladknappar
  • flingsalt

Servering

  • grädde
  • ev blandade bär

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en form (20 cm i diameter) och smöra lite längst med kanten och fäst bakplåtspapper längs kanten på formen. Är formen större så behöver du kortare gräddningstid.
  3. Smält smöret och dra åt sidan.
  4. Hacka chokladen och lägg ner den i smöret. Rör om till chokladen smält.
  5. Vispa ihop ägg, farinsocker och strösocker för hand i en skål. Häll i chokladsmöret och rör om.
  6. Blanda mjöl, kakao och salt i en separat bunke och vänd sedan ner det i smeten. Rör om tills du har en jämn smet.
  7. Grädda kladdkakan i 15-20 minuter, den ska vara fast ca 2 cm in på kakan och lösare mot mitten.
  8. Ta ut och låt svalna något (ca 15 minuter) i rumstemperatur.

Kokostopps-topping

  1. Börja med att bryna smöret tills det är gyllene och bärnstensfärgat.
  2. Låt svalna helt i rumstemperatur.
  3. Blanda riven kokos, ägg, strösocker, dulce de leche, mjölkchokladknappar och det smälta brynta smöret. Rör om till en jämn smet.
  4. Bred toppningen på kladdkakan och grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter till.
  5. Låt svalna något innan servering eller ställ den i kylen.
  6. Servera med lättvispad grädde och eventuellt lite bär.

Tips för att lyckas med din kladdkaka:
⁃ Vispa inte smeten
⁃ Inget bakpulver
⁃ Lite mjöl
⁃ Häll inte ner strösocker eller ägg i varmt smör