Kladdkaka med mandeltosca

koket.se
Kladdkaka med mandeltosca
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kladdkaka med mandeltosca

12 ingredienser

Två favoriter i en - en perfekt kladdig kladdkaka med ett härligt knäckigt och segt täcke av mandeltosca, mums!

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

Kladdkaka

  • 300 g smör
  • 4,5 dl strösocker
  • 2,5 dl kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 4 ägg
  • 2,25 dl vetemjöl

Mandeltosca

  • 300 g mandelspån
  • 1 dl ljus sirap
  • 1,5 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
  4. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  6. Under tiden kan du göra toscan.
  7. Rör ihop alla ingredienserna till toscan förutom flagad mandel i en kastrull, värm på medelvärme och rör om hela tiden. När den börjat koka låter du den göra det i 5 minuter, under konstant omrörning tills den får en lätt gyllenbrun färg.
  8. Blanda ner flagad mandel.
  9. Klicka ut toscan på kladdkakan. Bred ut försiktigt i ett jämnt lager och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ytterligare 15 minuter.
  10. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4 h och helst över natten, innan du serverar den.