Kladdkaka med salt karamell

Kladdkaka med salt karamell
Foto: Dansukker

Kladdkaka med salt karamell

15 ingredienser

1 h

Gillar du kladdkaka kommer du älska den här versionen med salt karamell! En riktig goding till kaka som man snabbt vill baka igen.

Dansukker det enda svenska strösockret
DanSukker strösocker vit bakgrund

Dansukker det enda svenska strösockret

Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Salt karamell

  • 2 dl Dansukker Rörsocker Strö
  • 3 msk vatten
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 100 g smör, delad i kuber

Kladdkaka

  • 150 g smör, delad i kuber
  • 250 g mörk choklad, hackad
  • 1 dl Dansukker Rörsocker Strö
  • 1 dl Dansukker Strösocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 2 dl mandelmjöl
  • 6 ägg, separerade

Servering

  • 200 g hallon, tinade eller färska
  • Dansukker Florsocker
  • vispgrädde

Gör så här

Salt karamell

  1. Blanda rörsocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm på försiktigt och rör så lite som möjligt tills sockret lösts upp. Öka värmen och låt karamellen koka, vispa under tiden. Låt koka i ca 7–10 minuter tills karamellen blivit gyllenbrun.
  2. Ta kastrullen från värmen och rör ner grädde och flingsalt. Rör ner smöret och rör ihop till en smidig karamell. Ställ åt sidan och låt svalna helt, under några timmar.

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 190 grader och smörj en springform till kladdkakan, 23 cm i diameter.
  2. Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Tillsätt hackad choklad och rör smeten jämn.
  3. Tillsätt rörsocker, strösocker och vaniljsocker och blanda väl. Rör ner mandelmjölet.
  4. Tillsätt en äggula i taget och rör om.
  5. Vispa äggvitorna styva i en separat skål. Vänd sedan ner i chokladsmeten lite i taget.
  6. Häll två tredjedelar av chokladsmeten i formen och häll salt karamellfyllningen i mitten av smeten, bred ut den lite över chokladsmeten. Tillsätt resten av chokladsmeten och bred ut den jämnt över formen. Grädda i ca 40 minuter, kakan ska vara ganska fast men lite kladdig i mitten. Låt svalna helt. Kakan kommer att sjunka ner lite i mitten.

Servering

  1. Lägg kakan på ett fat och toppa med hallonen. Pudra med florsocker.
  2. Vispa grädden och servera.
TIPS!
Fler tips!
Tigerkaka med blåbärsripple

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer