Kladdkaka med vit choklad, blåbär och kardemumma

koket.se
Kladdkaka med vit choklad, blåbär och kardemumma
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Kladdkaka med vit choklad, blåbär och kardemumma

16 ingredienser

1 h

Den här ljusa kladdkakan med vit choklad blir extra festlig att servera i glas varvad med citrongrädde, blåbär och mandel.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kladdkaka

  • 200 g smör
  • 100 g vit bakchoklad
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1 msk potatismjöl
  • ca 1 dl blåbär, tinade avrunna
  • mandelspån (till topping)

Till dekoration

  • färska blåbär
  • florsocker
  • sötmandel

Citrongrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1-1,5 dl lemon curd
  • 1 citron, skal

Gör så här

Kladdkaka

  1. Smält smöret i en kastrull. Ta sedan bort kastrullen från värmen.
  2. Tillsätt den finhackade vita chokladen i smöret. Rör om tills chokladen smält.
  3. Tillsätt strösocker och rör om.
  4. Knäck i ett ägg i taget. Rör hela tiden.
  5. Vänd ner vetemjöl, vaniljsocker och kardemumma. Rör om tills allt är blandat.
  6. Klä en springform (med löstagbar kant) med bakplåtspapper. Häll i smeten.
  7. Pudra potatismjöl över blåbären och blanda. Strö blåbären över smeten.
  8. Avsluta med ett lager mandelspån på toppen.
  9. Grädda kakan i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter. Håll koll på kakan, alla ugnar är olika.
  10. Kakan ska vara kladdig i mitten men ha gräddade kanter.
  11. Låt kakan stå kallt, gärna över natten.

Till dekoration

  1. Garnera kakan med florsocker och färska blåbär och eventuellt lite mandel.

Citrongrädde

  1. Vispa grädden lätt i en skål.
  2. Vispa upp lemon curd till en luftig konsistens i en annan skål.
  3. Vänd ner den vispade lemon curden i grädden. Vispa eventuellt lite till om du vill ha fastare konsistens.
  4. Riv i lite citronskal efter smak.
  5. Servera kakan som den är eller skär den i små bitar och lägg i burkar/glas varvat med tillbehören.

Tips på fluffig grädde - så gör du:
⁃ Använd riktigt kall grädde
⁃ Lite socker i grädden
⁃ Vispa med elvisp till lös konsistens och vispa sedan det sista för hand för att få in mycket luft