Kladdkakegrottor

POPULÄRT
koket.se
kladdkakegrottor
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kladdkakegrottor

13 ingredienser

45 min

Läckra mördegskakor som får en hemlig gömma av kladdigt god choklad. Perfekt till fikat!

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Kladdkakesmet

  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk farinsocker (den blöta varianten, ej strö)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 krm salt

Mördeg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör, rumsvarmt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra kladdkakesmeten. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Ha ner resten av ingredienserna till kladdkakan i en bunke. Häll på smöret och rör försiktigt ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Ställ åt sidan medan du gör mördegen.
  4. Lägg alla torra ingredienser till degen i en bunke och blanda ihop.
  5. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  6. Dela degen i 20 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  7. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med kladdkakesmet (med fördel med en spritspåse) och grädda kladdkakegrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  8. Låt kladdkakegrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.